Bu sene Rus turist azlığına Antalya'da 2015 yılının ilk 6 ayında tarihi ören yeri ziyaretlerine de yansıdı. 2015 yılının ilk 6 ayında Antalya bölgesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ziyaret açtığını 22 tarihi ören yerini 1 milyon 48 turist ziyaret etti. Bir önceki yılın ilk 6 ayında ise 1 milyon 187 bin yerli ve yabancı turist Antalya bölgesinde 22 tarihi ören yerini ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) 2015 yılı ilk 6 ayında Antalya'yadaki tarihi ören yerlerini toplam 1 milyon 48 turistin ziyaret ettiğini açıkladı. Tarihi ören yerleri ve müzeleri ziyaret eden 1 milyon 48 turistten 338 binin seyahat acentesiyle giriş yapan turist, 139 bin 683'nün müze kartla, 230 binin ücretsiz ziyaret, 340 bin 208'nin biletli ziyaret ve 17 bin 553'nünde ziyaretlerde müze kart satımı yapıldığı ifade edildi.

Bu yılın ilk 6 ayında en fazla ziyaretin 156 binle Aspendos Antik Tiyatro olduğu belirtildi. Aspendos Antik Kent'i ikinci sırada 137 bin 160'la Demre(Kale) ilçesinde bulunan Noel Baba Müzesi'nin takip ettiğini, Noel Baba Müzesi'ni üçüncü sırada 123 bin 264'le Alanya Müzesi, dördüncü sırada ise 108 binle Myra Antik Kent olduğunu kaydedildi. 2014 yılında ise toplam Antalya'da ziyarete açık olan 22 tarihi ören yerini 3 milyon 100 bin turistin ziyaret ettiği, geçen sene en fazla ziyaretin ise 531 bin ile Noel Baba Müzesi olduğunu ifade edildi. Noel Baba Müzesi'ni 432 binle Myra Antik Kent, Myra'yı 371'le Alanya Müzesi takip etmişti.

Öte yandan Kangal Turizm Seyahat Acentesi sahibi Mehmet Elbudak, bu sene Avrupalı ve İskandinav ülke turistlerinin tarihi ören yerlerini tanımaya yönelik turlara ilgilerinin yüzde 40 oranında azaldığını söyledi. Yıllık Antalya'da Side, Aspendos, Termessos, Selge, Seleukeia, Apollon Tapınağı, müzeler, Xanthos, Perge, Myra ve Alanya Kalesi'ne yıllık 10 bin Alman turisti kültür turuna çıkardıklarını belirten Elbudak, ülkede son yaşanan olaylar sonra her yıl tura çıkardıkları ve anlaşmalarını aylar öncesinde yaptıkları Alman, Hollanda ve Belçikalı kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turu tutkunu turistlerin rezervasyonların tamamını iptal ettiklerini kaydetti. Elbudak, "Antalya bölgesinde tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarını çıkaracağımız 5 bin Alman, Hollandalı ve Belçikalı'nın hepsi revervasynları iptal etti. " dedi.

Rus Molbaly Turizm Seyahat Acentesi Genel Müdürü Andrey Baranov ise bu sene Rus turist azlığından Antalya bölgesinde tarihi ören yerlerinde her yıl yaptıkları kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarını iptal ettiklerini kaydetti.

Es Es Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Levent Akgün de bölgede başta Almanlar olmak üzere kültür turlarına ilginin yüzde 60 oranında azaldığını söyledi. Bölgede geçen yıl olduğu gibi bu sene de Alman turist kaybının yüzde 15 olduğunu belirten Akgün, Alman turistlerin yerini Polonya, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Slovakya ve Baltık ülke turistlerinin olduğunu belirtti.