Lokman Hekim'in Misis Köprüsü'nden geçerken ölümsüzlük iksirini düşürdüğü rivayet edilen ve "Ölümsüzlük şehri" olarak da bilinen antik kentte, Yüreğir Belediyesi'nin hazırladığı "Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi" doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Adana Müzesi başkanlığında, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Anna Lucia D'Agata, Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulguya rastlandı.

Kazı ekibi, antik kentin A açmasında, erken İslami döneme ait kale kalıntılarını ortaya çıkarmaya çalışırken, farklı bulguyla karşılaştı. Prof. Dr. Salmeri ve Prof. Dr. D'Agata'nın detaylı incelemesinin ardından bulgunun, insan iskeleti olduğu belirlendi.

Uzman ekibin yaklaşık bir hafta süren çalışmasıyla bulunduğu yerden çıkarılan iskelet, analiz için kazı evinin deposuna götürüldü.

Prof. Dr. Salmeri, AA muhabirine, 7 bin yıllık geçmişe sahip antik kentte Neolitik, Kalkolitik, Genç Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılara rastladıklarını söyledi.

Salmeri, "Kale surlarının iç kısmında 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir insan iskeleti bulduk. Bu iskeletin, Misis Antik Kenti'nin geçmişi hakkında bizlere önemi bilgiler vereceğine inanıyoruz" dedi.

- Analiz sonuçları geçmişe ışık tutacak

Prof. Dr. Salmeri, kazı evinin deposuna taşınan iskeletin, yaklaşık 2 ay sonra İtalya'dan gelecek uzman ekip tarafından analizinin yapılacağını ifade etti.

Salmari, "Analiz sonuçları, bize bu insan iskeletinin cinsiyeti, genetik yapısı, yaşı, neden hayatını kaybettiği, o dönemde nasıl beslendiği gibi bilgiler verecek" diye konuştu.

İlk izlenimlerine göre, iskeletin normal insan iskeletlerine göre daha uzun olduğunu vurgulayan Salmeri, kesin sonuçların analizden sonra öğrenileceğini kaydetti.

Profesyonel ekiple kazıyı sürdürdüklerini bildiren Salmeri, Misis'in, tarihi çok eskilere dayanan kent olduğunu sözlerine ekledi.