Samsun’da yaşayan 61 yaşındaki emekli matematik öğretmeni Eyüp Selçuk Yazıcı, açtığı antika dükkanı ile vatandaşları tarihi yolculuğa çıkarıyor.

30 yıl Anadolu’nun çeşitli illerinde öğretmenlik yapan Eyüp Selçuk Yazıcı, atandığı tüm illerden topladığı antikaları biriktirerek Samsun’da antikacı dükkanı açtı. Her biri 150-200 yıl öncesine dayanan antikaları Samsun’da halkın beğenisine sunan Yazıcı, dükkanını ziyaret edenleri adeta eski zamanlara götürüyor.

Antikacı dükkanı açtıktan sonra Samsun Antika Kültür ve Sanat Derneği’ni kuran Yazıcı, Samsunluların antikayla ilgilenmelerini sağlamak amacıyla dernek kurduklarını söyledi. Tarihe ve antikaya meraklı bir insan olduğunu belirten Yazıcı, “Anadolu’da 30 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli oldum. Öğretmenlik yıllarımda bende antikalara karşı bir merak uyandı. Gittiğim her ilden antika topladım. Oradaki eserleri biriktirerek kendime küçük bir dükkan açtım. Dükkanımda oldukça değerli eserler bulunmaktadır” dedi.

Kağnı arabaları

Antika Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Eyüp Selçuk Yazıcı’nın dükkanında tarihi geçmişi 120 yıl öncesine dayanan kağnı arabaları da bulunuyor. Yazıcı, kağnı arabalarının Osmanlı’nın son dönemlerinden bugüne kadar korunarak geldiğini kaydetti.

200 yıllık bir dürbün

Binbir çeşit antikanın dükkanında bulunduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Topladığım antikalar arasında, Samsun’da 1800’lü yıllarda yaşamış, Kaptanzadeler diye bilinen bir gemici ailesine ait 200 yıllık bir dürbün var. Bu dürbünle o yıllarda denize açılan kaptanlar, korsan olup olmadığını gözetlerlermiş. O nedenle dürbüne korsan dürbünü adı verilmiştir. 1926 yılına ait bir ispirtolu gaz ocağı da dükkanımda bulunmakta. Bu eser de dünyada çok nadir bulunan bir türdür. Neredeyse 100 yıllık olmasına rağmen hala çalışır durumdadır” diye konuştu.