Araştırmacı yazar Mustafa Armağan, 100. yılı kutlanan ‘Kutü´l-Amare Zaferi’ni anlattı.
Yazar Mustafa Armağan, İncirli Kültür Merkezi’ndeki konferansta, ‘Kutü’l-Amare Zaferi’ne ve bugüne kadar neden yok sayıldığına dair çarpıcı açıklamalar yaptı. Kutü´l-Amare’nin bir buz kıran gemisi olduğunu ifade eden Armağan, “Tarihimizin değişmesi adına büyük bir umut ve ölçü olmuştur. O kıracak, biz ilerleyeceğiz. Kutü´l-Amare, tarihin en büyük zaferlerinden olmasına rağmen bugüne kadar büyük ölçüde unutulmuş ya da unutturulmuş bir zaferdir. 100. yıldönümünde Kutü’l-Amare’yi anmamızın önemli bir başlangıç olduğuna, bütün yüreğimle katılıyorum” diyen Armağan, “Kutü’l-Amare’ tarihimizin değişmesi adına büyük bir umut ve ölçü olmuştur. Onun için bu zaferi önemsiyorum. Kimse beni görevlendirmedi vazife vermedi ama Türkiye’nin birçok yerine gidip bu zaferi, bir vatan millet meselesi, tarih meselesi olarak algıladığım için yazdım, konuştum, anlattım. En son devletin sahip çıkmasıyla ve Cumhurbaşkanı’mızın 29 Nisanda yaptığı önemli konuşma ile birlikte insanlar öğrenme arzusu duymaya başladılar” dedi.
Armağan, 29 Nisan 1916’da galibiyetle sonuçlanan savaşla ilgili bilgiler vererek, Türk savaşları tarihinde 1911’de Trablusgarp’ta başlayan yenilgiler zincirinin, 18 Mart Çanakkale Zaferi ile son bulduğunu ve İngilizler karşısında alınan en büyük ikinci zaferin Kutü´l-Amare sayılacağını söyledi. Resmi tarihin tek kahraman istediğini belirten Armağan, “Kutü’l-Amare’nin unutulma sebebi de budur. Bir zafer tek bir kahraman yeter başka zafer eklemeyelim diye düşünülüyor. Diğerleri önemsizdir gibi bir anlayış var. Bu anlayıştan kurtulmamız lazım. Cumhurbaşkanı’mızın 29 Nisan konuşması gerçekten bir manifesto gibiydi. ‘Tarihimizi 19 Mayısla başlatan anlayışımızı reddediyorum’ dedi ve orada bütün devlet erkânı karşısında oturuyordu. Başka şey daha söyledi. ‘Bizim tarihimizi İngilizler yazmıştır’ Bu Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından söylenecek en radikal sözlerden birisidir” şeklinde konuştu.
Program sonunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe adına Muhsin Özlükurt, yazar Mustafa Armağan’a hediye takdim ederek programa katılımından dolayı teşekkür etti.