Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arslantepe kazı çalışmalarının 40’ıncı yılı dolayısıyla Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane onuruna yemek verdi. Burada yapılan konuşmalarda, Arslantepe’nin insanlık tarihi açısında önemine dikkat çekilerek, tarihi değiştirecek yeni bulguların olduğu belirtildi.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arslantepe kazı çalışmalarının 40’ıncı yılı dolayısıyla Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane onuruna verdiği yemeğe, AK Parti Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcıları Zafer Kırçuval, Nevzat Aslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Malatya Müzesi Müdürü Tevhit Kekeç, bazı birim müdürleri ile kazı heyeti katıldı. Burada konuşan Gürkan, Arslantepe’nin insanlık tarihi açısında önemine dikkat çekerek, “Marcella hanım 40 yıl öncesinde gelip, Malatya’nın tarihini aydınlatmak ve buradaki bulguların hem Türkiye açısından hem dünya milletler camiası açısından, önemli kazanımları tüm dünyayla paylaşma açısından, önemli gayretler gösteriyor. Yaptığı çalışmalarda da Arslantepe’nin Dünya UNESCO Kültürel Mirası Listesine girmesi noktasında büyük bulgular elde edildi. Bu bulgular dünya tarihinde, insanlık tarihinin yeniden yazılması ve düzeltilmesi anlamında önemli bulguları ihtiva etmektedir. Netice itibariyle insanlık dairesinin ortak paydasında buluşmak zorundayız. İnsanlığın ortak paydası olarak tabir ettiğimiz, insanlığın ortak değerlerinin ortak paydada buluşması ve o ortak paydada buluşanların tüm insanlığa şamil hale getirilerek, insanlar arasında hümanizm duygusunun, kardeşlik duygusunun ve sevgi atmosferinin oluşturulması noktasında bu kazı önemli hizmetlere vesile olmaktadır. Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslantepe’nin asıl listeye alınması için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ben inanıyorum ki yaptığımız çalışmalar neticesinde Arslantepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesine alınacaktır” şeklinde konuştu.
Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane ise Arslantepe kazılarında tarihi yeniden yazdıracak yeni bulgular elde ettiklerini belirtti.
Frangipane, “Bu benim için çok büyük bir onur. Burada çalışmaktan dolayı çok büyük onur duydum. Bizim için bu iş çok önemli. Biliyorsunuz bizler araştırmacıyız. Burada genel tarih adına çok yeni ve önemli şeyler bulduk. O kadar önemli bulgulara ulaştık ki tarihin yeniden yazılması gerekecek belki de. Bu bulgular sadece Malatya için değil, tüm dünya için önemlidir. Burası açık hava müzesi oldu. Önümüzdeki yıllarda farklı ülkelerden daha fazla insanlar bu bulguları görmek için buralara gelecektir. Şimdi de insanlar geliyor ancak önümüzdeki süreçte çok daha fazla insan gelecektir. İnsanlar anlamak için, öğrenmek için gelecekler. Burası çok büyük bir merkez oldu. Malatya her zaman bir sınır yeri oldu. Bu da demek oluyor ki burada çok kültürler var. Bu da bizler için oldukça önemlidir. Çok kültürlerin bulgusuna ulaştıkça, buradaki çalışmalarımız daha önemli hale geldi. Bu durum kardeşlik kültürü için çok önemlidir. Ben buradaki çalışmalara başladığımda çok gençtim, yıllar geçti. Burası benim için artık ikinci memleketim” diye konuştu.