Türk Sanat Müziği’nin başarılı isimlerinden Aslıhan Erkişi, TRT sanatçılarının Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği'nin dışında arabesk okuması birçok değeri yitirdiğini söyledi. Sanatçı ülkesini cennete çevirebilmeli diyen Erkişi, “Her doğru her yerde söylenir mi bilmiyorum ama, Türk müziğinin altın bir dönemi olduğu gibi çok basite indirgendiği bir dönem de oldu. Bunda bir devlet kanalı olan TRT’nin koro mantığı etkisi var.” dedi.

Minik Dualar, Ninni ve Neveser albümlerinden tanınan Türk Sanat Müziği’nin başarılı isimlerinden Aslıhan Erkişi, magazin dergisi Kehkeşan’a önemli açıklamalarda bulundu. Müziğin bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Erkişi, “Tarihe baktığımızda Antik Yunan’da ve Enderun’da müzik, tedavi yöntemi olarak denenmiş ve başarılı da olunmuş. Müziğin, özellikle akıl hastaları üzerinde çok etkisi olmuş. Şizofren hastalarına başka bir makam; karın ağrısına, baş ağısına başka makamlar ayrılmış. Eskiden kullanılmış yöntemlere günümüz tedavisinde de başvuruluyor.” diye konuştu.

“GERÇEK SANATÇILARIN KIYMETİ BİLİNMİYOR”

Bir taraftan baktığınızda popüler, yani para için yapılan müzik ve bunun yanında gerçekten sanat kaygısı güdülerek yapılan çalışmalar olduğunu vurgulayan Erkişi, “Ben şanslıyım, çünkü bunun için dertlenen bir eşim var. Mesela, ‘Ninni’ albümü çocuklarımıza manevi değerleri öğreten bir çalışmaydı. Arkasından gelen ‘Safahattan Şarkılar’, şiirlerin müzikle yorumlanmasıydı.” şeklinde konuştu.

Türkiye bir çok değerin yetiştiğini ancak bunların değerinin bilinmediğini aktaran Erkişi, “Çabuk tüketen bir toplum olduk. Belki de artık eski değerlerimize sahip çıkamadığımız için olabilir. Bu zannedilmesin ki Türkiye’de değer yok. Aslında böyle değerlerimiz var ama bu sanatçıların kıymetleri bilinmiyor. Günümüzde popüler müzikte hareketli parçalar yapılıyor. Bu tarz parçaların dinleyicilerinin çoğunlukla çocuklar olduğunu görüyorum.” açıklamasını yaptı.

“Eşiniz de başarılı bir sanatçı. Çalışırken aranız nasıl? İşin içine girince insan farklı bir ruh haline bürünüyor. Siz bu anlamda nasıl bir ikilisiniz? sorusuna Erkişi şu cevabı verdi: "Yapı olarak çok uyumlu bir çiftiz. Birbirimizin yaptığı işlerde özellikle çok titiz davranırız. Çok şanslıyız aynı mesleği yapıyoruz, bu sayede birbirimizin en iyi eleştirmeniyiz. Ortaya çıkacak olan iş bizim eserimiz olacağından eşimin en iyisini yapmasını isterim.”

Çocuklarının da müzikle uğraşmalarını istediğini vurgulayan Erkişi, ”Çocuklarımızın ikisi de müziğe karşı çok yetenekli. Yapacakları işin en iyisini yapmalarını ve bir başkasına faydalı olabilmek için hizmet edeceklerse müzikle uğraşmalarını isterim. Müzik, bunun için iyi bir araçtır.” şeklinde konuştu.

“Türk Sanat Müziği sanatçısıyım aslında ama bunun yanında halk müziğine de ilgi duyuyorum.” diyen Erkişi, “Konserlerimde halk müziğine de yer veriyorum. Halk müziği bu toprağın ürünü, bu ülkede yaşayan insanların duyguları anlatılıyor. Bunun yanında tango tarzı eserleri de seslendiriyorum. Hem halk müziğiyle alakalı, hem de tango ve operet seslendireceğim bir projem var. Ayrıca, en çok istediğim şeylerden biri filmde ya da bir dizide şarkı seslendirebilmek. Bir TV programı projemiz var. Aralık-Ocak gibi yayınlaması planlanıyor, sanat müziği programı olacak. Daha sonra eşimle birlikte bir albüm projemiz de var.” ifadelerini kullandı.

“KORO MANTIĞI TÜRK SANAT MÜZİĞİNİ BİTİRDİ”

Koro mantığının Türk Sanat Müziğini bitirdiğini anlatan Erkişi, “Her doğru her yerde söylenir mi bilmiyorum ama Türk müziğinin altın bir dönemi olduğu gibi çok basite indirgendiği bir dönem de oldu. Bunda bir devlet kanalı olan TRT’nin koro mantığı etkisi var. Bence koro mantığı Türk müziğini bitiren olgulardan bir tanesi olmuştur. Eser, koro halinde söylenmemeli, çünkü herkesin karşı tarafa aktardığı his farklıdır. Bana göre hem komik bir görüntü oluyor, hem de karşıdaki insana şarkının hissettirdiğini aktaramamış oluyorsunuz. Kendiniz bile söylediğiniz zaman bugün başka, yarın başka bir hissiyatta söylersiniz. Ben bu bakımdan albüm mantığına da karşıyım. Bir şarkı söylüyorsunuz ve onu bir albüme hapsediyorsunuz. Ama albüm dışında söylediğinizde daha başka duygularda söyleyebiliyorsunuz.” dedi.

TRT’nin Türk Sanat Müziği’ne zarar verdiğini savunan Erkişi şunları dile getirdi: “TRT sanatçıları, Türk Sanat Müziği’ni ve halk müziğini icra etmeliler. Sanat müziği ve halk müziği sanatçıları arabesk okuyorlarsa birçok değerimizi yitirmişiz demektir. Ben arabesk dinlemek istesem Orhan Gencebay’dan dinlerim, sanat müziği okuyan birinden dinlemeyi tercih etmem. Neden kendi değerlerimiz dururken, başka değerlerde söylemeye çalışıyoruz? Arabeski arabesk okuyanlar, sanat müziğini de sanat müziği okuyanlar söylesin.”


“Ülkede yaşanan gelişmeleri bir sanatçı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Erkişi, “Sanatçılar birçok konuda toplumsal olaylara karşı duyarlıdırlar. Ben ve benim gibi birçok sanatçı arkadaşımı da yaşanan olaylar çok üzülüyor. Bizden sessiz kalmamız bekleniyor ama bir sanatçı olarak sessiz ve duyarsız kalamıyorsunuz. Açıkçası bu son olaylar bizi çok etkiledi. Benim ve birçok sanatçı arkadaşımın konserleri iptal edildi. Ülkemizde sanat adına çok fazla ilerleyişin olmaması beni çok üzüyor.” şeklinde cevap verdi.

Sanatçıların toplumu etkileme gücünün olduğunu aktaran Erkişi, “Dönem, sosyal bilimler ve sanat dönemi. Günümüzde sosyal bilimciler de, sanatçılar da aslında birçok şeye etki edebiliyorlar. Arkalarında kocaman bir kitleleri, onları seven insanlar var. Onların söyledikleri güzel şeyler, olumlu şeyler toplumdaki insanları güzelliklere sevk eder. Olumsuz söylenen sözler ve davranışlar o derece toplumu kötülüğe yönlendirebiliyor. Sanatçı topluma örnek olmalıdır, hem de öyle bir örnek olmalıdır ki ülkeyi omuzlarında taşıyıp cennete çevirebilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Erkişi sözlerini şu şekilde tamamladı: “Önceden korsan CD’ler vardı şimdi de şarkılar dijital ortamlardan indiriliyor. Bunun sonucu olarak da insanlar şarkılara çok kolay ulaştıkları için albümler satmıyor. Sanatçılar bu yüzden artık albüm yapmak istemiyorlar. Çünkü bir albüm yapmak için çok fazla para harcanıyor. Albüm satışları da artık bu harcamayı karşılamıyor. Sanatçı, albümü kartvizit olarak kullanıyor. Bu kartvizitin size konser getirmesi lazım. Eğer konserler olacaksa bol bol albüm yapılmalı ama bu dönem konser yapmak da zor."