Makbule Hanım'ın manevi kızı Yıldız Telmen (80), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makbule Hanım'ın aynı zamanda şoförlüğünü de yapan ağabeyi Zeynel Abidin Atadan ile kendisini manevi evlat olarak gördüğünü söyledi.
Telmen, Mustafa Kemal Atatürk'ün 14 Ocak 1925 yılında Dörtyol'a yaptığı ilk ziyaretinde kendisine verilen portakal bahçesi ve 2 katlı evi "Emekli olunca burada yaşarım" sözünün ardından kabul ettiğini anlatan Telmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kız kardeşi Makbule Hanım 1936 yılında buraya gelerek yerleşti. 20 yıl boyunca bu evde yaşadı. Ben 8 yaşındayken beni ve o zaman 20 yaşında olan ağabeyim Zeynel Abidin Atadan'ı manevi evlat olarak kabul etti. Ağabeyim aynı zamanda onun şoförlüğünü de yaptı. O dönemde Makbule Hanım yılın 10 ayını Dörtyol'da 2 ayını da istanbul ve Ankara'da geçiriyordu. Dörtyol'da kaldığı sürece kendisiyle çok güzel vakit geçirdik. Benimle yakından ilgilendi. Sürekli Kur'an-ı Kerim okur ve namaz kılardı."

Makbule Hanım'ın kendisine yıllarca kullandığı çeyiz sandığını, "İleride sen de evlendiğinde bu sandığı kullanırsın" diyerek hediye ettiğini belirten Telmen, sandığı yıllarca kullandığını ve sakladığını, ona gözü gibi baktığını söyledi.

İlk Kurşun Müzesi açıldıktan sonra Makbule Hanım'ın kullandığı ve kendisine hediye ettiği çeyiz sandığını, ait olduğu yer olan müzeye bağışlamaya karar verdiğini aktaran Telmen, bu kararının ardından Dörtyol Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Gürakan ile iletişime geçtiğini, olumlu yanıt alınca sandığı sergilenmesi için müzeye gönderdiğini dile getirdi.

Dörtyol Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Gürakan da böylesine önemli bir eseri müzeye bağışlayan Telmen'e teşekkür etti.

Araştırmacı Yazar Kadir Aslan ise Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım'ın 1936'dan 1956 yılına kadar Dörtyol'da yaşadığını ve bu tarihler arasında yerel halkla kaynaştığını birçok düğüne ve eğlenceye katıldığını ifade etti.