GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle, "Avrupa Miras Günleri" kapsamında 3'üncüsü düzenlenen etkinlikte, "Geçmişini Keşfet, Geleceğini İnşa Et" sloganıyla, Yavuzeli ve Araban ilçelerinde restorasyonu yapılan ve yapımı süren kültür varlıklarının tanıtımı amacıyla geziler düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, gezi programı Anadolu Lisesi öğrencileri ile Gaziantep Üniversitesi International Students Clubs üyesi 484 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Gezi güzergahında ilk olarak Yavuzeli ilçesinin doğusundaki Yarımca köyünde yer alan "Roma havuzu" ziyaret edildi. Ardından üç yanı göl ve bunu çevreleyen dik, sarp kayalıklı tepelerle çevrili bir yer olan Rumkale'ye geçildi.

Rumkale'den sonraki durak ise Araban ilçesi sınırlarındaki Elif, Hisar ve Hasanoğlu köylerindeki Roma dönemindeki üst düzey yönetici ve yüksek rütbeli askerler için yapıldığı düşünülen anıt mezarlar gezildi. Gezi güzergahındaki son durak ise Septimius Severus Köprüsü oldu.

- Avrupa Miras Günleri

Avrupa Konseyi'nin Eğitim-Kültür, Miras-Gençlik ve Spor Bölümü tarafından yürütülen "Avrupa Miras Günleri" etkinlikleri, 1999 yılından bu yana Avrupa Komisyonu ile Avrupa Konseyi’nin ortak etkinliği olarak düzenlenmekte ve 50 ülkede kutlanmaktadır.

Türkiye'de ise 2007'den bu yana her yıl belirlenen bir tema çerçevesinde düzenlenen "Avrupa Miras Günleri" çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.