Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi ve İnternational Folk Dance Organizasyon tarafından Kültür Etkinlikleri çerçevesinde bu yıl 3. kez düzenlenen Ayvalık Uluslararası Deniz ve Kum Festivali-Ramazan Etkinlikleri 5 ülkenin katılımıyla Sarımsaklı Özgürlük Parkı’nda başladı.
Bulgaristan, Ukrayna, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, İran ve Türkiye’den çocuk, genç ve büyükler kategorilerinde halk oyunlarını sergileyen halk oyunları ekipleri; yöresel kıyafetleriyle sundukları gösterimleriyle izleyenleri adeta büyüledi. Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Figen Güren’in yanı sıra belediye daire amirleri ve kalabalık bir vatandaş topluluğunun hazır bulunduğu halk oyunları gösterimlerinde Türkiye’yi,Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi bünyesindeki minikler halk oyunları ekibi temsil etti. Büyük bir coşkuyla izlenilen gösterimlerde en büyük alkışı; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Halk Oyunları ekibi, Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait sergiledikleri oyunlarla aldı.
Yapılan festival ve Ramazan etkinlikleriyle ilgili açıklamalarda bulunan organizasyonun sorumlularından, İç Anadolu Folklor Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Salih Özsoy, 45 yıldan bu yana halk danslarıyla uğraştıklarını belirterek, “Ayvalık’ta bu yıl 3.kez Ayvalık Deniz ve Kum Festivali düzenliyoruz. Ramazan etkinlikleri adı altında Ayvalık halkı ve gençleriyle bütünleşerek, organizasyona katılan ülkeler arasında kültürel bir köprü kurmaya çalışıyoruz. Yurt dışından çeşitli gruplar geliyor. Ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerimizde terörle amansız bir mücadele verdiği bu günlerde yabancı turist sayısının azaldığı gerçeği ortadadır. Ancak Ayvalık’a talebin yoğun olduğu bu dönemde, Ayvalıklı gençler ve halka sanatsal ve kültürel bir faaliyet sunuyoruz.” dedi.
Organizasyona 5 ülkenin katıldığını anlatan Özsoy, “Ukrayna, Gürcistan, İran, Bulgaristan, KKTC ve İran’ın Şiraz Bölgesinden dostlarımız var aramızda. Organizasyonumuzda 220 yabancı konuğumuz yer alıyor. Festivalimiz 20 Hazirana kadar sürecek.” diye konuştu.