Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 40. Dünya Miras Komitesi toplantısının yarın İstanbul’da başlayacağını belirterek, "10 gün boyunca dünya miras listesindeki son durum ve yeni adayların durumu gözden geçirilecek" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 6. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Üyesi Ülkeler UNESCO Milli Komisyonları ve Komiteleri toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. İstanbul’da 10 gün boyunca UNESCO şenliğinin yaşanacağını belirten Bakan Avcı, "Toplantıya 7 üye ile 3 gözlemci ülke katılacak. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, KKTC, Gagavuzya, Türkmenistan katılımcı, Bosna Hersek, Moğolistan ve Moldova’nın gözlemci ülke olarak toplantıya katılacak" dedi.
Bakan Avcı, "Yarın UNESCO Dünya Miras Komitelerinin katılacağı, 40. Dünya Miras Komitesi toplantısı İstanbul’da başlayacak. Bu toplantıya UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova da katılacak. 10 gün boyunca dünya miras listesindeki son durum ve yeni adayların durumu gözden geçirilecek. Gözetim altında olan mirasların ne durumda olduğu burada tekrar elden geçirilecek. Dolayısıyla UNESCO bütün dünyaya bu 10 gün boyunca İstanbul’dan seslenmiş olacak" ifadelerini kullandı.
Türkçe konuşan ülkelerin UNESCO’da ağırlıklarını artırma şansına kavuştuklarını söyleyen Bakan Avcı, "Pek çok ortak projeyi bugüne kadar UNESCO Kültür Mirası’na, UNESCO kayıtlarına geçirdik. Bugünkü toplantıdan ortaya çıkan sonuçlardan biri de böyle. İpek Yolu ve kapalı havza birimlerinin korunması gibi pek çok konuda ortak hareket etme ve ortak projeler geliştirme konusunda bir irade ortada görünüyor. Dolayısıyla çok verimli bir toplantı oldu bugün" şeklinde konuştu.
Listeye Türkiye’den adaylıklara ilişkin Bakan Nabi Avcı, "Ani Harabeleri’nin adaylığı söz konusu. Dolayısıyla bu toplantılarda o da değerlendirilmiş olacak. Biliyorsunuz Ani aynı zamanda Türklerin Anadolu’ya ayak bastıktan sonra ilk cuma namazını kıldıkları yerdir" diye konuştu.