Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki tarihi surların ayağa kaldırılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. 2 bin 800 metre uzunluğundaki yıkılmış tarihi surları restorasyon çalışmaları kapsamında 3’üncü etap temel atma töreni gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmaları sonucu 71 burcu, 11 kapısı bulunan surlar yüzyıllar öncesindeki ihtişamına yeniden kavuşacak.

Temel atma töreni Battalgazi Belediyesi Mehteran Takımı gösterisi ile başladı. Törende konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ilçenin istikbale koştuğunu belirterek, "Battalgazi'de tekrar tarih ayağa kalkıyor. Battalgazi mazisine layık istikbale hazırlanıyor. Biraz evvel sunucu arkadaşımızın o okuduğu 'Bu bekleyiş ne zamana kadar devam edecek' sözü, biz 1990 yılında Battalgazi ile ilgili hazırlamış olduğumuz Battalgazili 1495 sayılı tebliğler dergisi esas alarak hazırlamış olduğumuz ilçemizi tanıyalım ünitesi çerçevesinde hazırlanmış bir bölümdü. O bölümü de 1965 yıllarında yazılmış bir dergiden alıp oraya aktardık. Battalgazi surları ihtiyarlamış, insana benzeyen bir yapı içerisinde. Buradaki ecdat yapılarımız ve eserlerimiz kendi haline terk edilmiş, masum, sessiz ve kimsesiz şeklindeydi. 2004'de başladığımız bu serüvende, bugün Battalgazi'de kümbetler, namazgahlar, camiler, medreseler ve surlar, kervansaraylar ayağa kalktı” dedi.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı da "Hepinizin bildiği gibi Malatya'mız kültür varlıkları olarak zengin bir il değil. Turizmden hakkettiğimiz seviyede bir payımız söz konusu değildir. İller sanayisiyle, tarımıyla belirli noktalara gelir. Bunun yanında da kültür ve turizm ile canlandırmak ve katkıda bulunmak gerekir. Bu anlamda Malatya'mızda olan eserlerin meydana çıkartılması ve restore edilmesi konusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ve yerel yönetimlerimiz ellerinden geldiği kadar hizmet etmeye çalışmaktadır. Bizler de elimizde geldiği kadar kamu kurum ve kuruluşu olarak, kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz ve olmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.