Türk ve dünya şiirinin büyük ustası Nâzım Hikmet’in Bursa’daki günlerine ait fotoğrafları, mektupları, şiirleri ve tabloları 113. doğum günü anısına Nilüfer’de ‘Ben Bir İnsan: Nazım’ sergisiyle sevenlerinin izlenimine sunuldu.

15 Ocak 1902’de Selanik’te doğan Nazım Hikmet, doğumunun 113. Yılında Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle anıldı. Ömrünün 10 yılı aşkın süresini Bursa Cezaevi’nde geçiren Nâzım Hikmet’in Bursa’daki günleri, fotoğrafları, mektupları, şiirleri, dokuma atölyesi ve hayatlarını değiştirdiği insanlardan oluşan ‘Ben Bir İnsan: Nazım’ sergisi, Nazım Hikmet Kültür Evi’nde kapılarını açtı.
Nazım Hikmet’in 1940 ve 1950’li yıllara ait dönemini anlatan sergiye Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey ve usta şairin çok sayıda seveni katıldı.

Açılış töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gücünü bu topraklardan alan şiirleriyle, yeryüzünün sesi olmayı başaran Usta’nın aynı zamanda sanatın evrenselliğinin ve etkisinin de önemli bir örneği olduğunu vurguladı.
Serginin açılışının ardından Usta’nın , ‘Bir Anadolu mezarlığına gömülmesi ve başında da bir çınar ağacının olmasını’ vasiyeti üzerine katılımcılara çınar fidanı dağıtıldı. Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Güney Özkılınç, Kenan Bengü ve Yeşim Bilge’nin koleksiyonlarını paylaşarak destek verdiği “Ben Bir İnsan: Nazım” adlı sergi 15 Şubat 2015 tarihine kadar izlenime açık kalacak.

BESTELENEN ŞİİRLERİNDEN KONSER

Ayrıca Nazım Hikmet’in doğumunun 113. yılı anısına özel bir konser düzenlendi. Sanatçı Nida Ateş, Usta’nın bestelenmiş şiirlerinden oluşan şarkılarından oluşan konser verdi. Herkesin dilinde yer etmiş şarkıların seslendirildiği konsere ilgi büyük oldu. Yoğun ilgi nedeniyle bazı izleyiciler konseri salonun merdivenlerinde izledi. Nida Ateş’e klasik bir orkestranın eşlik ettiği gecede tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar da Nazım’ın şiirlerini seslendirdi.