“Hayata tutunmak için engel yoktur” sloganıyla yola çıkan Zihinsel Engelliler Federasyonu, Yenimahalle Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı Beyaz Karanfiller Yaşam Merkezi’nde “Engelli Hakları, Zihinsel Engellilerin Yaşamsal Sorunları ve Yerel Yönetimden Beklentileri” konulu bir konferans düzenledi.

Zihinsel engellilerin toplumsal yaşama tam katılımı için farkındalık yaratmak, haklarına sahip çıkılması amacıyla kamuoyu oluşturmak ve yerel yönetim hizmetlerinden yeterince yararlanmalarının önünü açmak amacıyla Zihinsel Engelliler Federasyonu’nun AB Komisyonu’nun hibe desteği ile yürüttüğü Zihinsel-Diyalog Projesi kapsamında Mersin, Edirne ve Ağrı’da düzenlenen konferansların sonuncusu Ankara’da gerçekleşti. Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç’un ev sahipliği yaptığı programa Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar başta olmak üzere Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Suat Sağlam, Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, Çırak Eğitim Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç, Yeşeren Düşler Derneği Başkanı Yeşim Şirin başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum temsilcisi, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

AKRABA EVLİLİKLERİNE KARŞI EVLİLİK REHBERİ

Engellilerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin sunulduğu konferansın açılışını yapan Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç, Beyaz Karanfiller Yaşam Merkezi’ne katkılarından dolayı Yaşar’a teşekkürlerini iletti. Engellilere huzurlu bir yaşam sunan Beyaz Karanfiller’in engelli ailelerinin de “Ben ölünce çocuğuma ne olacak?” endişesini ortadan kaldırdığına vurgu yapan Koç, konuşmasında engellilerin sorunlarına da değindi. Engellilerin yaşamsal sorunlarının hem genel hem de yerel yönetimlerce asgariye indirilmesini isteyen Koç, “Yeni engelli doğumlarını önleyecek tedbirler alınmalı. Akraba evliliklerine karşı gençleri bilinçlendirmek amacıyla belediyeler tarafından çiftlere evlilik ve mutluluk rehberleri dağıtılmalı. Bu kitapçıklar akraba evliliklerine karşı çiftleri aydınlatacak nitelikte olmalı.” ifadelerini kullandı.

ENGELLİLERİN UMUDU, UMUT EVİ

Sosyal bir devletin tüm vatandaşların dertlerine, sorunlarına sahip çıkması gerektiğini ifade eden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da ülkemizde engellilerin hala gelişmiş ülkelerdeki haklara sahip olamadığını belirtti.
Yenimahalle Belediyesi’nin engellileri yönelik hizmetlerini sıralayan Yaşar, “Türkiye’de ilk defa zihinsel engelliler için bir yaşam merkezi kurduk. Şimdi yine bir ilke imza atacağız ve Umut Evi’ni açacağız. Orada eğitim, üretim, sosyal yaşam olacak. Tüm engelli grupları Umut Evi’nde hayata umutla bakacak, keyifli saatler geçirecek. Yeni yeni dostluklar kurulacak.” dedi.

ASLOLAN İNSAN OLMA SORUMLULUĞU

Engellilerin hem TBMM de hem de belediye meclislerinde temsil edilmesi gerektiğine vurgu yapan içli, Türkiye’deki 20 binin üzerinde meclis üyesinden sadece 30’unun engelli olduğunu söyledi. İçli, “Engellilere karşı bilinç ve duyarlılık yaratmak için engelli adayı olmak yetmez. Aslolan insan olma sorumluluğuyla problemlere sahip çıkmaktır.” diye konuştu.