Kısa adı BİLSEK olan Bilim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü Derneği'nin Bosna-Hersek’te yaşayan Müslüman Boşnaklarla Türk Halkının yakınlaşmasına, kaynaşmasına yapılacak ortak faaliyetlerle katkıda bulunmayı amaçlayan “Türkçe Kardeşliği” projesinin misafirleri Kahramanmaraş’a gelerek Kahramanmaraşlı gençlerle tanıştılar.

Müslüman Boşnakların Türkiye, Türkler ve İslamiyet ile ilgili bilgilerini geliştirmek ve Müslüman kimliklerini devam ettirmek için yaptıkları çalışmalar arasında yer alan “Türkçeyi öğrenme” kurslarına katılan öğrencilere katkı sağlamak amacıyla hazırlanan  “Türkçe Kardeşliği” projesi kapsamında Kahramanmaraş'a gelen gençler faaliyetlere başladı.

BİLSEK tarafından yürütülen yürütülen projenin ortağı Bosna Hersek Cazin Belediyesi iştiakçileri ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi  ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü. Proje kapsamında Kahramanmaraş'ta bulunan Bosnalı gençler ailelerle buluşuyor, Kahramanmaraş'ın tarihini ve kültürünü tanıyor ve Türkçe öğreniyor.

Projeyle Bosna’da Cazinn Belediyesi tarafından yürütülen, Türkiye’den giden gönüllü öğretmenlerin görev aldığı Türkçe kurslarına katılan kursiyerlerin öğrendikleri Türkçelerini Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta pratik yaparak geliştirmelerini, aynı zamanda bölgede yaşayan insanlarla tanışmalarını, kaynaşmalarını, bölgenin kültürel değerlerini, tarihi ve turistik yerlerini tanımaları sağlanacak...

Proje kapsamında Kahramanmaraş'a 11 genç gelirken 
proje kapsamı dışında Onikişubat belediyesi 10, Mado'da 10 genci daha konuk ediyor. Böylece 3 genç 11 gün süreyle Kahramanmaraş', Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıma, Türkçelerini geliştirme imkanı buluyor.

Türkçe Kardeşliği BİLSEK

Konuyla ilgili bilgi veren BİLSEK Başkanı Sinal El şunları söyledi:

"Türkiye’de yaşayan Türklerle Boşnaklar Osmanlı Devletinin ortak kültürünü devam ettirmektedir. Türkiye’nin güçlü ve bağımsız olması, doğrudan Osmanlı Devletinin devamı niteliğinde olması, Osmanlının tüm tarihi birikimini bünyesinde taşıyor olması, Türkiye’ye Türkiye dışında yaşayan ve Osmanlının değerlerini yaşamaya devam eden toplumlara karşı da bir nevi sahip çıkma sorumluluğu da yüklemektedir. 

Bu proje ile Cazin Belediyesi tarafından organize edilen gönüllü eğitmenler aracılığıyla verilen Türkçe eğitimine katılan Boşnak gençlere Kahramanmaraş’ta uygulama eğitimi verilecektir. Ayrıca bu kardeşlerimiz Kahramanmaraş’ta devam eden sosyal, sanatsal, kültürel, hayatın içerisinde dâhil edilecek, aile yaşantılarımız tanıtılacak, kendi akran gruplarıyla ortak etkinlikler yapmaları sağlanacak, bölgenin tarihi ve turistik mekânları tanıtılacak böylece öğrendikleri Türkçeyi geliştirme imkânı yakalamış olacaklar. Etkinlikler sırasında hem bölge insanıyla kaynaşmış, hem de yaşadığımız coğrafyayı tanımış olacaklar. 

TÜRKÇE KARDEŞLİĞİ FOTO GALERİ

Bu çalışma, onların Türk kardeşlerini daha yakından tanımalarına, kardeş olarak bildikleri Türklerin kendilerine duyduğu ilgiyi fark ederek kendi değerlerine daha çok sarılmalarına, millet olarak yaşadıkları sahipsizlik ve ezilmişlik duygularını üzerlerinden atarak özgüvenlerinin gelişmesine, Balkanlar da verdikleri varlık mücadelesinde morallerinin yükselmesini sağlayacaktır. Kursiyerlerle etkileşim içerisinde olan BİLSEK gönüllü ve üyeleri ile görüştükleri diğer insanlar da Boşnak kardeşlerini daha yakından tanıma ve kaynaşma imkânı bulacaklardır.

Proje, Boşnak ve Türk halklarının yakınlaşmasına, kardeşlik bağlarının güçlenmesine katkıda bulunacaktır."