İzmir’in Buca ilçesi Kaynaklar Mahallesi’nde, aralarında bin yaşındaki bir çınarın da bulunduğu altı tane anıt ağacı restore eden Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı ağaçların yer aldığı köy meydanını, doğal dokuya uygun olarak yeniliyor. Zemindeki asfalt sebebiyle çınarların yağmur suyunu ememediği meydanda, asırlık ağaçların daha uzun yıllar tarihe şahitlik etmesini sağlamak ve meydana özgün bir kimlik kazandırmak amacıyla hazırlanan projeye başlandı.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı ile birlikte hazırlanan projeye göre öncelikle ağaç köklerinin yağmur suyunu emmesini sağlamak amacıyla etraflarındaki asfalt kaldırıldı. Hem ağaç çevreleri hem de meydanda, yağmur suyunu geçiren küp taş kullanılması planlandı. Bu taşların etrafı da kırmızı tuğlayla kaplanarak, meydana renk getirilecek. Yine küp taşlardan, 2x2 metre ebadında ve farklı kotlarda oturma alanları oluşturulacak. Engellilerin kullanımı için rampalar da ihmal edilmedi. Meydanın yanından geçen kanal kenarındaki korkuluklar, doğal dokuya uygun olacak şekilde ahşap tasarlandı. Düzenleme çalışmalarının, ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor.

TESCİLLİ ANIT ÇINAR

Kaynaklar Merkez Mahallesi meydanında bulunan, 30 metre boy ve 4 metre çapındaki anıt çınar ağacının (Kunduracı Çınarı) yaşının bine yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Başmühendisliği tarafından, Eylül 1994 yılında tescillendi. Kaynaklar'ın simgesi olan bin yaşındaki Kunduracı Çınarı, ismini içindeki kovukta ayakkabı tamirciliği yapılmasından alıyor.