BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY), organizasyonuyla bir araya gelen yaklaşık 150 sanatçı, BM Genel Kurul Salonu'nda nevruz konseri verdi.

BM tarafından somut olmayan kültür mirası olarak kabul edilen nevruz, çok sayıda diplomat ve misafirin katılımıyla BM Genel Merkezi'nde düzenlenen törenle kutlandı. Bu yılki kutlamalar Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlıklarının 25. yılına ithaf edildi.

Törende konuşan BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson, nevruzun BM için kültür mirası kapsamında olduğunu kaydederek, BM'de 5 yıl aradan sonra TÜRKSOY konserini izlemenin çok keyifli olduğunu söyledi.

Nevruz kutlayan ülkelerin büyük bir bölümünün çok acımasız saldırıların gölgesinde kaldığını dile getiren Eliasson, "Şiddet içeren radikal saldırılar, tehditlere boyun eğmeyerek, güç birliği yaparak aşılır. Radikal güçler, ayrışma ve kutuplaşma ister. Buna verilecek en iyi cevap bir araya gelmektir" dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da Türkiye ve Belçika'daki terör saldırılarını kınayarak, bu acı olayların gölgesinde Nevruz Bayramı'nın buruk biçimde kutlandığını ifade etti.

Konuşmaların ardından 15 ülkeden gelen yaklaşık 150 sanatçı, nevruzun temsil ettiği bahar ile yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı ve barışı anlatan gösteriler sundu.