Uzun yıllardır Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan gazetecilerin 'çözüm süreci' hakkındaki düşünceleri Mehmet Bozkurt ve Murat Kazancı'nın 'O Topraklarda Çözümün Adı: Ya Kemik Ya Çilek' isimli kitapla yayınlandı. Bozkurt ve Kazancı, Batı’dan gelen ve bölgeyi ilk kez gezen iki gazeteci gözüyle, kitaplarında salt siyasi tartışmalara yer vermek yerine kentin tarihi, kültürel dokusu ya da pek bilinmeyen turistik yönlerini de aktardı.

Ya Kemik Ya Çilek, Şanlıurfa’dan başlayarak Mardin, Batman, Şırnak, Hakkari, Yüksekova, Van, Muş, Bingöl, Tunceli, Elazığ ve Diyarbakır hattında yapılan bir yolculuğun ürünü. AK Parti hükümetinin Kürt meselesinde attığı adımlarla Kürtler'e yeşil ışık yakarken en çok eleştirildiği konu ise yolsuzluk iddiaları çerçevesinde oldu. Kürt meselesi konusunda Kürt siyasetiyle ortalama bir konsensüs yakalayan iktidara bölgede yolsuzluk iddiaları çerçevesinden nasıl bakılıyordu? Söyleşi yapılan gazeteciler bu konuda oldukça farklı cevaplar veriyor.

Kitabın sonunda çözüm süreciyle ilgili bir kronolojiye sunuluyor. 17/25 Aralık iddialarıyla ilgili yaşanan süreç özetleniyor. Görüşülen gazetecilerin görüşme esnasında ya da çalışma ortamlarında fotoğraflarına yer veriliyor. Ayrıca şehirlerin de fotoğraflarıyla okuyucu yolculuğa ortak ediliyor.