İzmir'in yarımadasının sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen 1. Uluslararası Enginar Festivali, Urla ilçesinde başladı. Enginar yemeği yarışmaları, tadım etkinlikleri, paneller, sergiler ve atölyelerle renkli görüntülere sahne oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen festival, kortej yürüyüşüyle başladı. Cumhuriyet Meydanı ile Malgaca Pazarı arasında Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğindeki yürüyüşte renkli görüntüler oluştu. Ege Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterileriyle devam eden festivalin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Galip Mendi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, ilçe belediye başkanları, Urlalılar, yerli ve yabancı çok sayıda misafir katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefi ile belirledikleri yol haritasını 11 yıldır uyguladıklarını söyledi. Altı yıl önce yarımadanın kalkınması için Türkiye'de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir yarışma düzenlediğini hatırlatan Kocaoğlu, "Dağcılık kulüpleriyle yürüyüş rotalarını, bisiklet kulüpleriyle bisiklet rotalarını, arkeologlarla tarih rotasını düzenleyeceğimiz festivalleri belirledik. Bir ay içerisinde yarımada rehberi hazır olacak. Eline bu rehberi alan ya da internetten takip eden, yarımadada yürümek istiyorsa yürüyecek, köy pazarlarında alışveriş yapmak istiyorsa yapacak, festival varsa ona katılacak. Bir odalı pansiyondan üç odalı pansiyona kadar her ev pansiyon olacak, konuk ağırlayacak. Organik tarımı, organik köyü, iyi tarımı destekliyoruz. Keçi isteyene keçi, koyun isteyene koyun, mandıra isteyene mandıra, bütün kooperatifler vasıtasıyla bunları tek tek yerine getireceğiz." dedi. İzmir'in Dünya Gurme Şehirler Ağı'na üye olduğunu da belirten Başkan Kocaoğlu, "Alaçatı'da ot, Germiyan'da ekmek, Nohutalan'da kavun, Seferihisar'da mandalina festivalleri düzenleyeceğiz. Yarımadada önce hafta sonları canlanacak, turizmi daha sonra 12 aya yayacağız. Bu festival de Yarımada Stratejik Planı doğrultusunda hayata geçirdiğimiz bir festivaldir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle, belediye başkanlarımız, üniversitelerimizle, Urlalılarla birlikte kalkınma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor." dedi.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise bu festivalle şehrin dokusuna yakışır, güçlü mutfağını gözler önüne sermek istediklerini belirterek, "Bizim amacımız, annelerimizden öğrendiklerimizi torunlarımıza bozmadan anlatmak. Biz Urlalı toprağını satmasın, enginar tarlalarına villalar inşa edilmesin, bizim toprağımız bizde kalsın, üreticimiz kendi tarlasında bekçilik yapmasın, çocuklarımız sağlıklı gıdalar tüketsin istiyoruz." diye konuştu. Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de festivalin ilçeye büyük bir zenginlik katacağını belirtti. Rektör Esen ise festivalin belediyeler, üniversiteler ve sivil inisiyatifleri biraraya getirmenin güzel bir örneği olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından Başkan Kocaoğlu’na, Urla'nın meşhur sakız enginarını verdi.

FESTİVALDE EV YAPIMI ENGİNAR YEMEKLERİ OLACAK

Festival süresince Urla'da yetişen sakız enginarı satışı ve ev yapımı enginar yemekleri, Malgaca Pazarı'nda kurulan stantlarda satışa sunuluyor. "Enginar" temalı ürün stantları ise Sanat Sokağı'nda yer alıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri ve blog yazarları için fotoğraf atölyeleri, Enginarlı Kurabiye ve Enginar temalı tatlı atölyesi de festival programında yer alan etkinlikler arasında.
Festival süresince Urla Eski Tamirhane binasında kurulan mutfaklarda enginarlı makarna yapımı, enginar yemekleri atölyesi, eğlenceli enginar tarifleri programı düzenlendi. Profesyonel ve amatör enginar yemeği yarışmasında da genç ve usta şefler ter döktü. Eski Tamirhane'de Hanzade Güngören'in Çakabey Okulları öğrencileri ile birlikte hazırladığı "Maskat Enginarlar" fotoğraf sergisi de açıldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde, "Enginar" temalı yağlı boya resim sergisi düzenlendi. Festival fotoğraf atölyeleri, enginar yemeği yapımı, yabancı şeflerin katıldığı yemek tarifleri programları, yarışmalar ve sergilerle devam etti.