Ramazan ayı münasebetiyle, Kırşehir Belediyesi tarafından sosyal etkinlikler kapsamında, Cacabey Meydanı’nda tasavvuf müziği konseri düzenledi.

Kırşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen ve geleneksel hale gelen Cacabey Meydanı Ramazan ayı etkinliklerinin konukları, Mavera Türk Müziği Topluluğu oldu.

Mavera Türk Müziği Topluluğu tarafından ’Kademden Kudüme’ isimli program başlamadan önce, açıklama yapan grup sözcüsü Ahmet Taçoğlu, “Kademden, Kudüme adını verdiğimiz programımızın tasavvufta dünyaya gelmenin ilk adımı sembolize eder yani alem-i erbah’tan dünyaya gelmeyi. Kudüm ise, uzak bir yoldan gelmeyi sembolize eder. Kudüm aynı zamanda Mevlevi müziğinde kullandığımız enstrümanın adıdır. Kudümzen başı Mevlevi ayinini idare eden kişidir. Bu il adımı, Ol emrini Kudüm verir daha sonra bir Ney sesi duyulur. Bu da Secde Suresi, 9.’uncu ayette geçtiği gibi Allah-u Teala’nın insanoğlunu kendi nefesinden üfleyerek yarattığını sembolize eder. Daha sonra Sema başlar. Biz bu geceki programımızda Kudüm’ü ve Ney’i ön plana çıkaran besteler icra etmeyi düşündük.” ifadelerini kullandı.

İzmir, İstanbul, Diyarbakır, Ankara ve Bursa gibi Türkiye’nin çeşitli illerinden bir araya gelen ve çoğunluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu sanatçısı olan Mavera tasavvuf müziği gurubunun Cacabey Meydanı’ndaki konseri, Mevlevi ayini ile başlayıp, Niyaz ayini, Kur’an-ı Kerim, Dua ile bitti.

Tasavvuf müziğinin bütün formlarında, ilahi, niyaz ilahisi, şuğul (Arapça sözlü ilahi), tevşih, zikir ilahisi ve mehter müziğinden örneklerin sunulduğu, teravih namazı sonrası başlayarak yaklaşık iki saat süren konsere Kırşehir halkı büyük ilgi gösterdi. Mavera Türk Müziği Topluluğu üyeleri konser bitiminde izleyicilerden büyük alkış aldı.