Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Cemal Aydın katıldı.

Konferansta Cemal Aydın, Fransız siyasetçi, bilim adamı ve yazar Roger Garaudy'inin Marksist fikirlerin etkisinde kalarak ateşli savunuculuğunu yaptığını ve daha sonra başından geçen ilginç bir olayın ardından Müslüman olduğunu anlattı.

Aydın, konferansında; “1913'te Marsilya'da doğan Garaudy, gizli örgüt kurmak suçundan 1940'ta tutuklanarak gönderildiği kampta ayaklanmaya elebaşılık yaptığı için kurşuna dizilmek istendi.
Ancak komutanın “Ateş!” emrine uymayan Cezayirli askerler sayesinde hayatı kurtuldu.

 Askerlere; “Niçin ateş etmediniz?” sorusuna bir çavuş; “Bir Müslüman için, silahsız birine ateş etmek şerefsizliktir!” cevabını vermesi Garaudy'in İslam kültürüne yönelmesine sebep oldu. Bu olayın ardından 1982 yılında Müslüman olan Garaudy; ”˜İslam dinini seçmekle şereflendiğini şu sözleriyle dünyaya ilan etti:"İslam, çağları arkasından sürükleyen bir dindir Diğer dinler ise, çağların arkasında sürüklendi Yani, İslam dışındaki bütün dinler zamana uyduruldu Reforma tabi tutuldu Mukaddes kitaplar zamana göre tahrif edildi, değiştirildi Kur'an-ı Kerim ise indirildiği günden beri her zamana hükmetti O, zamanı değil, zaman onu izledi Zaman yaşlandıkça o gençleşti Bu, çağlar üstü bir olaydır Bugüne kadar bunca savaşların bıraktığı korkunç, sosyal, siyasi ve ekonomik sarsıntılardan daha büyük bir olaydır. İslam materyalizme de pozitivistlerin görüşüne de ekzistansiyalistlere de hakimdir Fakat bunlardan hiçbiri, İslam'a hakim değildir" sözleriyle anlattı.

Konferansın sonunda Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, konuşmacı Cemal aydın'a Madalya Beratı takdim etti.