Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlülerin eserlerinden oluşan "Dört Duvar Arasındaki Siyah Beyaz Hayatların Rengarenk Dünyası: Kanatlı Kozalaklar" adlı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Hükümlüleri topluma kazandırmak ve meslek edinmelerini sağlamak amacıyla cezaevinde kurulan resim ve heykel atölyesinde eğitim alan 18 hükümlü, 3 ay önce usta öğreticiler heykel modelcisi Engin Sarıoğlan ile resim öğretmeni Doğan Deniz Çalışkan'ın öncülüğünde çalışmalara başladı. Kürkçüler Cezaevi Kampüsü ve Toroslar dağlarındaki çam ağaçlarından toplanan kozalaklar, mahkûmların ellerinde hayat bularak özgürlüğün sembolü rengârenk kuş figürlerine dönüştü. Gövdesi kozalaktan, ayakları metalden, başı da özel hazırlanan hamurdan oluşan kuş figürleri, ağaç dalları ve plakaların üzerinde farklı tasarımlarla 'Kanatlı Kozalak' ismini aldı.

Hükümlüler ayrıca, heykel ve resim sanatı üzerine aldıkları kursla Taş Köprü'den, Yılan Kale'ye, Merkez Cami'nden Büyük Saat'e Adana'nın birçok simgesinin rölyefini yaptı. Yeniçeri, Koca Seyit, Çoban Dede gibi tarihi isimleri heykeltıraş gibi işleyerek onların küçük heykellerini yapan hükümlüler, bunların yanı sıra yağlı boya, akrilik, taş boyama ve asfalt çalışması ile yaptıkları tablo ve üç boyutlu resimlerle tuvale renkli hayallerini yansıttı.

Tarihi eski Adliye Binası'nda Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Kaya, Kanuni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, hakim, savcı ve vatandaşların katıldığı açılışta hükümlülerin özellikle çam kozalaklarından ürettikleri kuş figürleri yoğun ilgi gördü.
Programda konuşan Başsavcı Ali Yeldan, hükümlü ve tutukluların Ceza İnfaz Kurumları İşyurtları’nda boş vakitlerini değerlendirerek meslek sahibi olmalarına; böylece topluma yeniden kazandırılmalarının amaçlandığını söyledi. Son yıllarda işyurdu faaliyetlerinde üretime katılan hükümlü ve tutuklu sayısının arttığını ve kaliteli ürünlerin ortaya çıktığını ifade eden Yeldan, sergide emeği geçen hükümlü ve usta öğreticileri teşekkür etti. Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda yaklaşık 500 hükümlünün bulunduğuna işaret eden Yeldan, “Bu hükümlülerimizin el becerilerini geliştirmek için çalışıyoruz. Bu doğrultuda Toros dağlarındaki çam kozalaklarının işletilerek bir obje haline getirilmesine yönelik proje başlattık. Bu atölyemizi geliştirmeye düşünüyoruz. Kozalaklar hem ekonomiye kazandırılacak hem de hükümlülerin ellerinden sanata dönüşecek.” dedi.