Çankırı Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen 'Sanat Engel Tanımaz' ve 'Konuşan Kitaplık' projeleri Güzel Sanatlar Galeri Salonu’nda basına tanıtıldı.

'Sanat Engel Tanımaz' projesinin tanıtımını yapan Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Şube Müdürü ve Güzel Sanatlar Galerisi Müdür Vekili Nusret Acar, 9 ay sürecek projenin bütün maliyetinin EDES tarafından karşılanacağını belirterek, 18-50 yaş aralığında bağımsız hareket edebilecek engellilerin hedef grubunu oluşturduğunu, resim kurs sonunda sergi açılacağını söyledi. “Projemizde 7 engelli, 8 de engelsiz vatandaşımız yer alacak. Projenin engelliler ile engelsizlerin bir arada resim yaparak kaynaşmasını sağlayacak” diye konuşan Acar, "Engelli insanları evinden çıkartarak sosyal hayatın içerisine girmelerini sağlamak istiyoruz. Bu sayede engellilerin özgüvenlerini üst düzeye çıkarken sanata ilgileri de artacak. Ortopedik engellilerin en büyük sorunlarından biri sanatsal faaliyette bulunacak potansiyele sahip olmasına rağmen bu ortamı bulmada zorlandığını gözlemlemekteyiz. Biz de bu ortam eksikliğini ortadan kaldırarak onları resme yönlendirmek için projemizi hayata geçirdik." dedi.

"KONUŞAN KİTAPLIK"

Çankırı İl Halk Kütüphanesi Müdürü Songül Kapusuz da 'Konuşan Kitaplık' projesi hakkında bilgi verdi. Kapusuz, hedeflerinin görme engelli, kronik engelli, engelli aileler ve az gören okuyucularına kütüphaneleri ve kitapları tanıtmak olduğunu, toplumda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını ifade ederek, engellilerin eve olan bağımlılığını azaltarak okumaya olan ilgilerini artırmak arzusunda olduklarını belirtti. Kapusuz, İl Halk Kütüphanesi'nde engellilerin rahatça ulaşıp, kitap okuyabilecekleri bir yer hazırladıklarını, 1 yıl sürecek projenin maliyetinin 112 bin lira olduğunu, bunun 72 bin lirasının EDES tarafından karşılanacağını vurguladı. Kapusuz, “Engelli arkadaşların evlerinden çıksın istedik. Engelli gruplar Çankırı’da fazla ama sokaklarda göremiyoruz. Kütüphaneye gelen engelli sayısı da bir elin parmağını geçmez. Onları sosyal hayata kazandırmak asli görevimiz.” şeklinde konuştu.