Çankırı'nın tek antikacısı olan ve hobi olarak mesleği icra eden Faruk Benlioğlu topladığı antikalarla geçmişten geleceğe ışık tutuyor. Çankırı Merkez Manifaturacılar sokakta antikacı dükkanı olarak hizmet veren 51 yaşındaki Benlioğlu, gençlerin koleksiyon yapmalarını tavsiye ederek bu mesleğin yaşatılmasını istediğini söyledi.

Antikacılık mesleği ile ilgili bilgi veren Benlioğlu, “Ürünleri genel olarak hurdacılardan, antikacı arkadaşlardan ve seyyar çalışanlardan alıyoruz. İşim gereği Türkiye'nin her yerini geziyorum. Ve oralardan topluyoruz. Normalde antikacı olarak başlamadım. Resmi prosedürleri yerine getirmek için böyle bir yer açtım. Her hangi bir rant elde etmek için bu işi yapmıyorum. Amacım imkanlarım el verirse eski bir ev alıp Çankırı’ya etnografik müze yapmak istiyorum.” dedi.

Bu işi para için yapmadığı söyleyen Benlioğlu, “Ben hiçbir parçayı ayıramıyorum. Elime bir parça aldığımda aklıma gelen ilk şey, 100 yıllık bir ürün ise bu ürün kim bilir hangi düğünde, hangi cenazede kullanıldı. Hangi acılara, mutluluklara tanıklık etti. Benim aklıma gelen ilk şey bunlar oluyor. Bu ürünler bizim kültürümüzü yansıtıyor. Biz bunları hurdacılardan almazsak hurdaya gidip eriyecek ve yok olacak. Bu iş gönül işi, sevda işi” ifadelerini kullandı.

Benlioğlu, 81-82 askeri ihtilalden sonra yaşadığı bir anısını anlatarak mesleğin zorluğuna dikkat çekip, ”Meslek lisesinde okuduğum zaman okul harçlığımı çıkarmak için Çankırı'nın tarihi camisi olan Büyük Camide mezad kurulurdu. Orada eski şeyler alıp satardım. İhtilal zamanında olduğu için çok sıkı bir dönemdi tezgahımda birkaç tane eski para bulunuyordu. Ben o zamanlar arkeolojik eserlerin ne olduğunu bilmiyordum. Bir müze müdürü geldi, 'Bu tezgâhtakiler yasak bir daha yaparsan tutuklanırsın' dedi. Ve ben o gün tezgahı topladım. Müze müdürü bana o gün daha güzel anlatsaydı. Ben bu işe o günlerden itibaren daha sıkı bağlanırdım. Belki de yurt dışına kaçırılan eserler, Türkiye’de tutulurdu. Buradaki müze müdürümüze anımı anlattığımda sana koleksiyoner belgesi verelim dedi. Ben bu vesile ile herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.