Ceyhan Kırım Türkleri Derneği, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla Tebreç etkinliği düzenledi.

Ceyhan'da yaşayan Kırım Türklerinin bir araya geldiği programda konuşma yapan Başkan Sözlü, Kırım Türklerinin yanı sıra tüm muhacirlere birlik ve dayanışma mesajı verdi. Tebreç'in Kırım Türklerinin bir geleneği olduğunu ve bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını belirten Kırım Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Taymaz, "Tebreç, canlanmak, hareketlenmek anlamına gelmektedir. Atalarımız Türk yurdu Kırım'da yaşarken Hıdrellez'i takip eden günlerde mahsullerinin bol ve bereketli olması için kırlara çıkıp, dualar ederler ve coşkuyla eğlenirlerdi. Biz de burada biraz önce dualarımız yaptık ve biraz sonra da eğleneceğiz." dedi.

Kırım'da yaşanan olaylara da değinen Taymaz, "Kırım'da yaşayan soydaşlarımız 93 Harbi'nden bu yana çile çekmekte ve zulümlere maruz kalmakta. Kırım, Türk Yurdu iken şimdi Rus işgali altında bulunmakta. Soydaşlarımız Rusya'nın işgali altında çok zor günler geçirmekte. Bu nedenle içimiz kan ağlıyor. Tebreç gibi diğer geleneklerimizi yaşatmaya çalışırken bile hüzünleniyoruz. Kırım bu yıl var olma mücadelesi veriyor. Kırım Türklüğü, yıllar boyu acımasız bir saldırının ve emperyalist bir vicdansızlığın hedefine koyuldu." şeklinde konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Sözlü, "Kırım Türkleri, Balkan Türkleri ve Kafkasya'dan gelen soydaşlarımızın hepsi muhacir. Muhacirler öz yurtlarından çıkarılan, öz yurtlarında eziyete uğrayan ve yeni yerlerde kendilerine bir hayat çizgisi çizmek zorunda olan insanlardır. Bizi hep böyle bu kardeşlerimiz ile toplantılarda görenler, aslında geçmişinde mazlumluğu yaşayıp da başka yerlerde hayatlarını sürdürmek zorunda olan kardeşlerimizle bir araya gelişimizin, dayanışmamızın özünü daha iyi kavrayabilirler. Bunun için Ceyhan'da Balkan Türkleri gibi Kırım Türkleri de hakikaten mazlumdur." ifadelerini kullandı.