İki Çinli bilgisayar mühendisi arkadaş, Pekin'de internette resmini gördüğü M.S. 2. yüzyıldan kalma Devlet Agorası ve Roma Anıtsal Kütüphanesi'ni görmeye geldi. Çinli turistler, insanlık kültür mirası eserleri tanımada İtalya, Fransa, Avusturya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nden sonra Türkiye'ye geliyor.

Pekin'de bir bilgisayar firmasında bilgisayar mühendisi olarak çalışan Beiying Lei Yu ile Cathy Chei, dünyada insanlık kültür mirası eserlerin Çince tanıtımı ve sanal alemde gezimi ile ilgili program hazırlamak için Türkiye'ye geldi. 20 gün Türkiye'de kalacak olan Çinli bilgisayar mühendisleri Pekin'de internet üzerinde gördükleri tarihi eserleri yerinde görerek fotoğraf ve bilgi güncellemesi yapıyor.

Bilgisayar mühendisi Beiying Lei Yu, Çinliler Türkiye'de insanlık kültür mirası eserleri merak ettiğini söyledi. Çinlilerin insanlık kültür mirası eserleri tanıma tutkusunun yüksek olduğunu belirten Yu, arkadaşı Cathy ile birlikte Çince Anadolu'da bazı eserlerin tanıtımına yönelik çalışma yaptıklarını söyledi.

Çalışma kapsamında ilk İstanbul'da Sultanahmet'e geldiklerini, ardından İzmir Efes ile Antalya'ya geçtiklerini belirten Yu, "Türkiye'deki tarihi eserlerin tanıtımına yönelik Çince kaynak sıkıntısı var. İngilizce bir internet sitesinden Antalya Side Antik Kent'teki M.S 2. yüzyıldan kalma Roma dönemi Anıtsal Kütüphanesi'ni gördüm. Antalya'ya geldiğimizde arkadaşımla ilk ziyaret ettiği yer antik kent içindeki Anıtsal Kütüphane oldu. Bize kütüphane çok gizemli geldi." dedi.

Çalışma kapsamında Türkiye'den sonra Çek Cumhuriyeti'nde Prag'a gideceklerini belirten bilgisayar mühendisi Cathy Chei, Çin'in kültür turizminde dünyada birinci sırada tercih ettiği ülkenin İtalya olduğunu kaydetti.