Devlet Tiyatroları'nın (DT) 2015-2016 sezonu 1 Ekim’de açılacak perde ile başlıyor. Ankara’da ilk hafta yeni bir oyun izlemek isteyen seyirci biraz beklemek zorunda. Zira Devlet Tiyatroları, yılın ilk haftasında Ankara programına yeni oyun koymadı. İstanbul programında ise Purnima ve Sırlar Ormanı oyununun prömiyeri yapılacak. İzmir’de ise ilk hafta tek oyun sahnelenecek. Aziz Nesin’in Çiçu oyunu Ekim’in ilk haftası İzmir’de tek başına ve ilk kez sahnelerde seyircisiyle buluşacak.

Uzun tatilin ardından tiyatrolar perdelerini 1 Ekim’de açmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları da programlarını açıkladı. Buna göre Ekim’in ilk haftası Başkent’te; Uğur Saatçi’nin yazıp Barış Erdenk’in yönettiği Yeşilçam, Mehmet Baydur’un yazdığı Uğur Sertel’in yönettiği Kamyon, Erhan Gökgücü yönetiminde sahnelenen Çehov’un ünlü Vanya Dayı’sı, Patrick Süskind’n yazdığı ve Metin Belgin’in yönettiği Kontrabas, Nuri Pakdil’in yazıp T. Murat Demirbaş’ın yönettiği Umut ve Şirin Aktemur Tıprak’ın yazdığı ve Umut Toprak’ın ise yönetitği Neşe’dert’aşk oyunları sahnelenecek. Oyunlar Akün, Altındağ, Büyük Tiyatro, Küçük Tiyatro, Oda Tiyatrosu ve İrfan Şahinbaş Sahnesi sahnelerinde seyirciyle buluşacak.

İSTANBUL'DA İLK KEZ SAHNELECEK TEK OYUN VAR

DT’nin İstanbul gösterimleri ise bir ilk oyunla başlayacak. İstanbul DT’nin programına göre; Günay Ertekin’le Handan Ergiydiren Doğan’ın yazdığı, Handan Ergiydiren Doğan’ın yönettiği Purnima ve Sırlar Ormanı oyunu Cevahir Sahneleri Salon 1’de ilk kez sahnelenecek. İstanbul’da sahnelenecek diğer oyunlar şöyle: Haldun Taner’in yazdığı Nur Subaşı’nın yönettiği Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Peter Ustinov’un yazdığı ve Cevdet Arıcılar’ın yönetiminde sahnelenen Ellerimin Arasındaki Hayat, Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı, Elif Erdal’ın ise yönettiği İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı, Işıl Kasapoğlu’nun yönetiminde sahnelenen Shakespeare’in Hamlet’i, 6-13 yaş arası izleyici için sahnelenen Levent Niş yönetimindeki Barış Gezegeni ve Duygu Gökhan’ın yönettiği 6-11 yaş arasına hitap eden Çiçeğim Solmasın oyunu.

İZMİR'DE AZİZ NESİN'İN ÇİÇU'SU İLK KEZ SAHNELECEK

Devlet Tiyatroları’nın İzmir ayağında ise Ekim’in ilk haftası sadece tek bir oyun sahnelenecek. İlk kez sahnelenecek olan Aziz Nesin’in yazdığı, Tayfun Erarslan’ın yönettiği Çiçu, İzmir seyircisiyle buluşacak. Çiçu’nun biletleri şimdiden tükendi.

'ANKARA SEYİRCİSİ AÇ, NE KOYSKA İZLER MANTIĞIYLA PROGRAM YAPILMAZ'

Devlet Tiyatroları’nın Ankara programında yeni oyun olmaması sosyal medyada eleştiri konusu oldu. DT’nin ‘ne versek izlenir’ diyerek yeni oyun koymadığı savunuldu. Sosyal medya hesabından yeni oyun olmamasını sert bir dille eleştiren yazar ve sunucu Emre Saklıca, geçen sezon olduğu gibi bu sezon da ilk hafta repertuarının çok zayıf olduğunu belirtti. Saklıca, “Kontrabas bir klasik ancak ilk hafta yeni oyun izlemek istemez mi izleyici? Yeşilçam ortalama bir oyun, Vanya Dayı vasat, Kamyon hakkında kimsenin fikri yok. Baktığımızda; izleyiciyi heyecanlandıracak, aman hemen ilk günden bilet alayım dedirtecek bir oyun yok. En azından bir tane yeni oyun ilk haftaya yakışır ve izleyiciyi de heyecanlandırırdı. Nasıl olsa ‘Ankara seyircisi aç, ne koysak izler’ mantığıyla program yapılmaz.” değerlendirmesini yaptı.

Çıtanın düşürülmeye çalışıldığını öne süren Saklıca, “İşin özü; TÜSAK ile bitiremedik, çıtayı düşürüp izleyiciyi uzaklaştırıp tiyatroyu da bitirelim havası hakim. Ve sonuç: Biletler satışa 20 dakika önce çıktı. Umut biraz dolu, diğer oyunlar için çok az bilet satıldı. Önceki yıllarda bilet bulamazdık.” diye yazdı.