İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri ile bir araya gelen tiyatro sanatçısı Asuman Dabak, kendisinin önce tiyatro, sonra da dizi film oyuncusu olduğu söyledi. Bir oyuncunun sadece para için dizilere yönelmemesi gerektiğini savunan Dabak, sanattan vazgeçilmemesini istedi. Tiyatro kültürünü bugünün gençlerinin yarınlara taşıyacağını ifade ederek, gençlere birlikte Devlet Tiyatroları'nda klasik eser seyretme teklifinde bulundu. Seyircilerin, bilmediği eseri reddetmemesi gerektiğini de söyleyen Dabak, “Dizi çok çabuk tükeniyor. Hemen çöp olur. Sinema ise bir tarihtir. Sinema ile televizyonu karıştırmamak lazım. Tiyatro, sinema, televizyon diye bir sıralama yapabiliriz. Sadece güzel kadın, yakışıklı erkek olmak, oyuncu olmak için yeterli değil. Oyuncunun taklit değil, özgün olması, kendi harmanını oluşturması gerekiyor.” diye konuştu.

İlki İEÜ evsahipliğinde düzenlenen ve İEÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp ve Fizyoterapi, Ege Üniversitesi Tıp ile EÜ İdari ve İktisadi Bilimler, Yaşar, İzmir ve İzmir Kâtip Çelebi üniversiteleri tiyatro topluluklarını buluşturan 1. Rabarba Tiyatro Festivali’nin misafiri Asuman Dabak oldu. Öğrencilerle sohbet eden Dabak, İzmir’de bir oyunculuk okulu açmak istediğini belirterek, kendisine yer bakmalarını istedi. Haldun Dormen’in, tiyatro kurmayı delilik olarak tanımladığını hatırlatan Dabak, şöyle devam etti: “Bu benim rüyamdı, iyi ki de gerçekleştirdim. İki yıldır Asuman Dabak Tiyatrosu’na ara verdim. Şimdi İzmir’de yer bakıyorum, bana yardımcı olun. Doğru bir mekân bulabilirsem, eylül ayı itibariyle Asuman Dabak Oyunculuk Okulu sizlerle olacak. Güzel, müstakil, iki üç katlı eski İzmir evleri olabilir, yer bakıyorum.”

‘TELEVİZYONDAN KAZANDIM, TİYATROYA YATIRDIM’

Tiyatronun er meydanı, insanı insanla anlatan tek sanat dalı olduğunu kaydeden Dabak, televizyon dizilerininse bir ticarethane olduğunu söyledi. Dizi oyunculuğunda sanat olmayacağını savunan Dabak, “Meseleye rasyonel, sivri bakmak gerekir. Hayatımızı, standartlarımızı koruyoruz. İyi ki televizyon var, çünkü hayatımızı oradan sağlıyoruz. Televizyondan kazandığım parayla tiyatro kurma riskini alabildim. Televizyon, bizim kazanç kapımız. Bu sayede tiyatroyu var edebiliyoruz. Doğru bir organizasyonla iki film çekip, iki dizi çekip ders verip, tiyatro yapıp turne yaptığımı bilirim. Doğru planlamayla iş çözülüyor.” diye konuştu.