Keçi sütü, salep ve dövme ustalarının alın teri ve emeğiyle ortaya çıkan Maraş dondurması, onu dünyanın en önemli lezzetlerinden biri haline getiriyor.

Anadolu topraklarına özgü lezzet kültürlerinden biri olan Maraş dondurması, ustalarının elinde şekil bularak geçmişten günümüze aktarılıyor. Adı dondurma ile anılan Kahramanmaraş'ta üretilen bu tadın sırrı, keçi sütü ve salebin karışımının yanı sıra dövme ustalarının sihirli ellerinde gizli.

Akdeniz'e özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin kıvam ve aromaya sahip sütleri ve yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salep, Maraş dondurmasını eşsiz bir lezzete dönüştürüyor. Dövme ustalığı ise ona dünyada başka hiçbir dondurmanın sahip olmadığı özellik katıyor.

Maraş dondurmasının lezzetindeki sır aslıda asırlardır verilen emek ve alın terinin birikiminde saklı. Maraşlı ustalar, doğanın kendilerine sunduğu nimeti işleyerek ve alın terlerini ortaya koyarak bu değeri Türk ulusal lezzet kültürüne armağan ediyor.

Kentin yetiştirdiği en önemli dondurma ustalarından biri olan Erdal Kanbur da 4 kuşaktır adeta dondurmaya hayat veriyor. Dedelerinden aldıkları emaneti gelecek kuşaklara aktaran Kanbur, Maraş dondurmasındaki lezzet sırrını, emek ve alın terine bağlıyor.

- Dondurmaya sevgisini katıyor

Kanbur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçi sütü ve saleple yapılan Maraş dondurmasının büyük bir ustalık gerektirdiğini söyledi. Bu iki karışıma emeğin eklendiğini anlatan Kanbur, şöyle konuştu:

"Döverek ortaya çıkan bu lezzeti dünyanın önemli tatlarından biri haline getiren şey de ustalıktan geçiyor. Ustanın emeğini ortaya koyarak ortaya çıkardığı Maraş dondurmasının lezzeti döverek daha da artıyor. Sabırla ve sevgisini katarak dondurmayı işleyen usta, Anadolu'da ortaya çıkan bu lezzeti bütün dünyaya armağan ediyor."

- Kışın da tüketiliyor

Maraş dondurmasının kışın tüketiminin arttığını anlatan Kanbur, "Soğuk havaya rağmen müşterilerimiz dondurma yemekten vazgeçmiyor. Şehrimizi ziyaret edenler ise bu duruma bir hayli şaşırıyor. Ayrıca son yıllarda soğuk zincir sayesinde Türkiye'nin birçok kentine dondurma gönderebiliyoruz" diye konuştu.

Kanbur, "dondurma sadece yazın tüketilir" anlayışının artık yavaş yavaş değişmeye başladığını sözlerine ekledi.