Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ceyhan Mahallesi Kale mevkisinde arkeolojik kazı çalışması başlattı. Elbistan Kaymakamlığı ile Elbistan Belediyesinin de destek verdiği kazılarda Dulkadiroğlu beyliği dönemine ait buluntulara ulaşılmayı hedefleniyor. 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, yaptığı açıklamada, Elbistan'ın, "Anadolu'nun en uzun siyasi ömrüne sahip beyliklerden" Dulkadiroğlu beyliğine ait önemli bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.

Beyliğin, 185 yıl siyasi hakimiyetinin olduğunu vurgulayan Özkarcı, kazı çalışmalarının geçmişine ışık tutması bakımından önemli olduğunu söyledi. 

Kazı alanında beyliğe ait saray olduğunu düşündüklerini anlatan Özkarcı, şunları kaydetti:

"Şuanda sondaj yapıyoruz. Hedeflediğimiz verilere ulaşacağımızı ümit ediyorum. Bu çalışmalarda Dulkadiroğlu sarayını ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. Söz konusu bölgeyi de daha sonra kültür alanına dönüştürmeyi planlıyoruz. Eğer beklediğimiz sonuçları alabilirsek Anadolu'da ilk defa beylikler dönemine ait bir sarayı ortaya çıkartmış olacağız."

Belediye Başkanı Durmuş Küçük ise Dulkadiroğlu beyliğine ait izlerin gün yüzüne çıkacağına inandığını belirtti.  

Çalışmaların, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın girişimiyle başlatıldığını aktaran Küçük, "İlçemizde ilk defa bu şekilde bir arkeolojik kazı yürütülüyor" ifadelerini kullandı.