Özgeçmiş ya da yaygın ismiyle CV, iş başvurusu sırasında adayların işverenler tarafından tam olarak anlaşılması için önemli rol oynar. Adayın, kişisel bilgilerini, geçmiş deneyimlerini doğru ve etkileyici bir biçimde ifade edeceği özgeçmiş, işverenin aday hakkında vereceği sonucu kolaylıkla etkileyebilir.

Etkili ve doğru bir özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir;

Kişisel bilgilerinizi eksiksiz verin. Kişisel bilgiler bölümü, işverenin aday hakkında bilgi edineceği en önemli bölümlerden biridir. Bu alanda doğru doğum tarihi ve yeri, adres ve iletişim bilgilerinin verilmesi çok önemlidir. Ayrıca iletişim bilgisi olarak sadece telefon numarasının değil, eposta adresinin de verilmesi, iletişim açısından kolaylık sağlayacak bir etkendir.

Doğru eğitim bilgileri. Adayın geçmiş eğitim bilgileri, deneyimlerden önce adayın ilgili işle ilgili gerekli eğitime sahip olup olmadığının anlaşıldığı bölümdür. Bu yüzden geçmiş eğitim bilgilerinin doğru olarak bildirilmesi, son diploma alınan yerin belirtilmesi önemlidir.

İş deneyimlerini dürüstçe bildirin. Geçmiş iş deneyimleri, çoğu işverenin en çok dikkat ettiği bölümdür. Yetersiz olduklarını düşünüp iş deneyimlerini abartmak, yanlış ve yanıltacak bilgileri vermek adayın daha sonrasında zor duruma düşmesine sebep olabilir. Bu yüzden tarihleriyle dürüstçe iş deneyimlerini bildirmek iki taraf için de doğru olacaktır.

Sahip olunan kurs ve sertifika bilgilerini ekleyin. İşverenin dikkat etmeyeceğini düşünüp kurs ve sertifika bilgilerini eklememek düşülen yaygın bir hatadır. Oysa ki deneyimlerde olmasa da, alınan sertifika ve kurslar işverenin fikrine etki edebilmektedir.

Yabancı dil bilgilerini ekleyin. Yabancı dil bilgileri, adayların genellikle abartıya kaçtığı bir bölümdür, varolmayan bir dil bilgisini ‘Az’ diye bildirmek, işveren açısından değil aday açısından zor durumlara yol açabilir. Bu yüzden en doğru dil bilgisini bildirmek gerekir.

Burs ve ödüller kısmına da yer verin. Burs ve ödüller, başvurulan işle ilgili olsun ya da olmasın, adayın aktif olduğu alanları göstermesi bakımından önemlidir. 

Hobileri ve ilgi alanlarını unutmayın: Hobiler, ilgi alanları, adayın kişisel hayatında hangi alanlarda aktif olduğunu göstermek adına önemli bir bölümdür. Adayın varsa ilgilendiği değişik etkinlikleri, sporları, aktiviteleri bildirmesi, işverenin fikrini olumlu anlamda etkileyebilir.

Sosyal medya bilgilerine yer verin. Son dönemlerde özgeçmişlere eklenen sosyal medya bilgileri, özgeçmişlerde verilen bilgilerin yeterli olmaması durumunda işverenin başvurabileceği alternatif bir alandır. Sosyal medya platformlarında adayın daha samimi olacağı düşünülürse de işveren için önemli bir nokta olacağı görülebilir.

Özgeçmişi profesyonel biçimlerde düzenleyin. Özgeçmişin içeriğine ek olarak, şekil ve düzen açısından profesyonel olması da gerekir. Bilgilerin düz yazı halinde bildirilmesi yerine, internet üzerinden çevrimiçi olarak rahatlıkla ulaşılabilecek şablonlar üzerinde belirtilmesi daha doğru olacaktır.