İzmir’in Buca Belediyesi, evsel atık yağ toplamada muhtarlıkları devreye soktu. İlçedeki 47 mahalle muhtarlığı, atık yağ toplama merkezi olarak da hizmet verecek. Bucalılar, evlerinde topladıkları 5 litre atık bitkisel yağı, mahalle muhtarlıklarına götürmeleri halinde 1 litre bulaşık deterjanı alacak.

Proje kapsamında, biodizel ve elektrik enerjisine dönüştürülen atık yağlar geri dönüşüme büyük katkı yaparken vatandaş da ekonomik açıdan kazançlı çıkacak. Vatandaşlar bundan sonra evlerinde biriktirdikleri atık yağları muhtarlıklara teslim edip hediyesini alacak. Şehir genelindeki 47 mahalle muhtarlığına 5 litre atık nebati yağ götüren vatandaşa, 1 litre bulaşık deterjanı hediye edilecek. Böylece hem geri dönüşüm sağlanmış olacak hem de çevre ve su kirliliği önlenecek.

Pilot bölge olarak seçilen Cumhuriyet Mahallesi’nde, ilk atık yağ alımı yapıldı. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Metin Yardı, temiz su kaynaklarının kirlenmesine engel olmak için başlatılan kampanyada görev almaktan, vatandaşlar ise atık toplama noktalarının mahallelerinde olmasından duydukları memnuniyetini dile getirdi. Atık yağ toplanma kampanyası, kısa süre içinde Buca’nın bütün mahallelerinde hayata geçirilecek.