Bursa’ya gelen Galler Ulusal Müzesi Direktörü David Anderson, "Halkımızdan hibe eşyalar alarak müzelerimizde sergiliyoruz." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü ile British Council ve İstanbul Modern iş birliğinde düzenlenen ‘Müzeler Konuşuyor’ programı, üçüncü oturumunda Galler Ulusal Müzesi Direktörü David Anderson’u Bursa’da ağırladı. Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ve Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik’in de katıldığı programda, müzeler hakkında bilgi verildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Büyükşehir Belediyesi’nin sanata ve sanatçıya her zaman sahip çıktığını, 8 tane müzeyi hayata geçirdiklerini söyledi. 2014 senesinde 400 binin üzerinde ziyaretçinin müzelere uğradığını, türbelerle birlikte bu rakamın 1 milyon 800 bine ulaştığını aktaran Karlık, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.

Galler Ulusal Müzesi Direktörü David Anderson, ‘Müze için yeni bir vizyon ve misyon geliştirilmesi, finansman kaynakları oluşturulması ve organizasyonun şekillendirilmesinde halkın katılımının önemi’ konularına değindi. Galler’de halkı müzelere daha çok çekebilmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. İnsanların sevdiği objelere yer verdiklerini, beğendikleri aktiviteleri müzelerde yaptıklarını anlatan Anderson, şunları kaydetti: "Halkımızdan hibe eşyalar alarak müzelerimizde sergiliyoruz. Halkla müzeleri bir araya getirecek, onlarla koleksiyonumuzu geliştirecek bir proje hazırladık. Onun dışında Galler hükümetinin vereceği desteğe de ihtiyacımız var. Galler’de yeni müzeler oluşturmaya ve İngiltere’dekilerden farklı şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bursa Tekstil ve Göç Müzesi’ni ziyaret ettim. Galler’de de Yün Sanayi Müzemiz var. Ancak burasıyla kıyasladığımızda küçük bir müze. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ne büyük bir alan ayrılmış. Gezerken keyif aldım. Okul öğrencilerine yönelik yapılan faaliyetler çok hoşuma gitti. Müzelerde çok sayıda objenin korunmuş olması çok hoşuma gitti. Çok etkilendim."

‘Müzeler Konuşuyor’ etkinlikleri, mart ayının sonuna kadar devam edecek. Proje kapsamında Birleşik Krallık’ta bulunan Tate Modern’den Victoria Albert Müzesi’ne kadar farklı müzelerden uzmanlar, koleksiyon oluşturmaktan, müzelerde eğitim ve öğrenme programlarına, ziyaretçi deneyimlerinden görsel sanatlarda kültürel çeşitliliğin yerine kadar farklı alanlarındaki tecrübelerini paylaşmak üzere Bursa’ya gelecek.