SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Selim Bağlı, Gaziantep Şanlıurfalılar Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin konuğu olarak Gaziantep ve Şanlıurfalı hemşeriyle buluştu.

Dernek Başkanı Mustafa İsmet Erdoğan, derneğin önemli bir ihtiyacın sonucu ortaya çıktığını belirterek, "Gaziantep'te ciddi bir potansiyelimiz var. Bölgeden yoğun göç nedeniyle gelen insanların yüzde 80'i Şanlıurfalı. Urfa'nın buradaki akil adamlarıyla bir araya gelerek bir platform oluşturmaya çalıştık. Uzun bir süreç sonunda ciddi bir ekip oluşturduk" dedi.

SGK Başkanı Selim Bağlı ise dernek üyeleriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Doğum yeri Halfeti, nüfusa kayıtlı yer Birecik, annesi Suruçlu ama yaşamının büyük kısmı Gaziantep'te geçen biri olarak aranızdayım. Urfalıyız ama her şeyimiz Gaziantep'te. Bu organizasyon sayesinde ortaokul öğretmenimi de gördüm. Bu tür derneklerin en önemli fonksiyonu bence modern yaşam koşullarının insanların bir araya gelmesini neredeyse imkansız hale getiren temposunun olumsuzluklarını bir nebze de olsa gidermesidir" diye konuştu.

Gaziantep'in önemine dikkat çeken Bağlı, "Gaziantep tarihsel birikimi olarak bakıldığı komşumu Kahramanmaraş gibi bir tarihsel derinliğe ve Şanlıurfa gibi büyük bir tarımsal potansiyele sahip değil ama 19 ve 20'nci yüzyılda sanayileşme ve ticarette büyük bir birikim topladı. Buraya göçle gelen insanların kentle uyumunda bir sorun yok. Şehir her geleni bağrına basmayı bilmiş. Burada göçle gelen 3 ayrı popülasyon var. Birincisi 1950'lerden sonra tarımda makineleşme nedeniyle gelenler. Onlar tam uyumu sağlamış, 3 kuşaktır şehirdeler. Barajlar nedeniyle 80'den sonra gelenler var. Onlar tam olarak entegre olmasa da ciddi bir sorun yok, büyük kısmı Urfalı. Bir de terör olayları nedeniyle Doğu illerinden gelenler var. Bunların kentle uyumunda hala ciddi sorunlar var" şeklinde konuştu.

Gaziantep'in ülke ekonomisi için önemine dikkat çeken Bağlı, "Biz SGK olarak İstanbul, Ankara ve Bursa'nın ardından Gaziantep'in verilerine bakıp ülke ekonomisinin durumunu analiz ederiz. Bu kentler de veriler iyiyse Türkiye iyidir. Bu Gaziantep'in ekonomimizdeki önemini göstermesi açışından dikkat çekici bir durum. Gaziantep gösterge olmayı hak eden bir il. Göçün beraberinde getirdiği bir sürü dezavantaj vardır ama bereketini de yanında getirir. Göç olayı genelde olumsuzluklarıyla anılır ama göçle gelen dinamizmi hep ıskalıyoruz. Göçün getirdiği muazzam bir bereket vardır" dedi.