Bursa Nilüfer Belediyesi, Gölyazı’da kaderine terk edilen ve örneklerine az rastlanan yel değirmenini restore ettirerek mahalleye kazandırdı.

Nilüfer Belediye Başkanı Başkan Bozbey, yaptığı açıklamada yel değirmeninin Gölyazı’ya ayrı turistik değer kazandıracağını belirtti. Bursa’nın en zengin antik yerleşim yerlerinden biri olan Gölyazı bir değerini daha yeniden kazanıyor. Gölyazı’da bulunan ve uzun süredir atıl halde kalan yel değirmeni Nilüfer Belediyesi’nin çalışmasıyla yeniden canlandı.

Nilüfer Belediyesi, yıllar içinde yoğun bir bitki örtüsüyle kaplanan ve yan tarafta bulunan okulun kömür deposu olarak kullanılan, çatısı betonla kapatılan, yapılan müdahalelerle aslından neredeyse tümüyle uzaklaştırılmış olan yel değirmenini eski haline kavuşturmak için restorasyon gerçekleştirdi.

ASLINA UYGUN HALE GELDİ

Türkiye’de örneklerine az rastlanan, Bursa ve çevresinde de çalışan örneği bulunmayan yel değirmeninin tekrar hayat bulması için Nilüfer Belediyesince proje hazırlandı.

Yel değirmenini aslına uygun hale getirmek için Türkiye’deki 2 yel değirmeni ustasından biri olan ve Samsun’da yaşayan Orhan Sanaroğlu ile çalışma başlatıldı.
Usta Sanaroğlu, yel değirmeninin ahşap kısımları için çalışmalarını Samsun’da başlatılırken, bu süre içinde yapı sonradan yapılan müdahalelerden arındırıldı, bozulup yok olan bölümleri aslına uygun olarak onarılıp, iyileştirildi.

Yel değirmeni ustası Orhan Sanaroğlu, Samsun’da hazırladığı ahşap kısımları Gölyazı’ya getirerek monte etti. Aslına uygun olarak onarılar yel değirmeni işleyebilecek hale getirildi. Yel değirmeni çevre düzenlemelerinin ardından açılacak.

GÖLYAZI’YA DEĞER KATACAK

Yel değirmeninde yapılan son çalışmaları yerinde inceleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu çalışmanın 2 bin 300 yıllık tarihe sahip Gölyazı’ya ayrı bir turistik değer kazandıracağını belirtti. Başkan Bozbey, “Bu turizm değerine inanıyorum ki Gölyazılılar da sahip çıkacaktır. Bundan böyle bölgeye gelecek olan yerli ve yabancı her bir turist bu yel değirmenine mutlaka uğrayacaktır.” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ 2 USTADAN BİRİ

Gölyazı’daki yel değirmenini aslına uygun hale getirilmesinde büyük katkısı olan isim yel değirmeni ustası Orhan Sanaroğlu, Türkiye’de yaşayan 2 yel değirmeni ustasından biri. Gölyazı’daki değirmeni orijinaline sadık kalarak yaptıklarını belirten Orhan Sanaroğlu’nun tek isteği değirmenin çalıştırılması.

Şimdiye kadar Samsun, Sinop, Çanakkale ve Ordu da toplam 6 yel değirmenini aslına sadık kalarak yeniden çalışır hale getirdiklerini belirten usta Orhan Sanaroğlu, Gölyazı’daki değirmenin ise yedinci olduğunu söyledi. Yel değirmeni ustası Orhan Sanaroğlu, mesleğinin kendisinden sonra da sürdürülmesini isterken, “İşi sürdürecek kişiler yetiştirmek istiyorum. Bu işi yapmak isteyen meraklı olmalı. Bu zor bir iş, kafa yormalı bu işi yapacak kişi. Bu işi yapacak kişi bu işi severek yapmalı.” dedi.