Dün gösterime giren ve en iyi film dalında Oscar’a aday olan Hollywood yapımı Whiplash filminde kullanılan ziller Habipler’de üretildi. Zilleri üreten Bosphorus firmasının 3 ortağından biri olan Hasan Şeker, el yapımı zillerin Avrupa’da ve ABD’de birçok müzik grubu tarafından kullanıldığını söyledi.

22 Şubat gecesi yapılacak Oscar ödüllerine aday olan Whiplash filmi, dün Türkiye’de de vizyona girdi. Film, 19 yaşındaki davul öğrencisi Andrew’in, psikopat caz hocası Terence Fletcher ile yaşadığı gerilim dolu ilişkiyi konu alıyor. Andrew’in film boyunca kullandığı davul zilleri, Habipler’de bir atölyede üretildi.

Zilleri üreten Bosphorus firmasının sahiplerinden olan Hasan Şeker, filmi ve Türk zillerinin Holywood yolculuğunu anlattı. Avrupa’da ve ABD’da el yapımı üretim yaptıkları için tanındıklarını anlatan Şeker, “Bakır ve kalay karışımı bir üretim bizimki. Tamamen el yapımı. O yüzden müzisyenler tarafından tercih ediliyoruz.” dedi.

Filmin yapımcılarının kendilerine ulaşarak zillerden istediklerini kaydeden Şeker, “Dünyada ender el işçiliği olan bir ürün bizimki. Ham bakır olarak gelir bize, kalayla karıştırarak özel bir metal üretiriz. Belirli aşamalardan geçtikten sonra müzik aleti olarak çıkar ortaya. Film yapımcılarının bizi tercih etmelerinin sebebi, bu ürünün dünyada el yapımı olan nadir ürünlerden biri olması. Bunun en iyi Türkiye’de yapıldığını bildikleri için bizden istediler. Biz de ‘hay hay’ dedik. 5-6 civarında zil gönderdik onlara. Çekimden sonra bize filmden parçalar gönderdiler.” ifadelerini kullandı.

Ari Hoening, Jeff Hamilton gibi dünyaca ünlü cazcılar, hatta ünlü Fransız grubu ZAZ gibi bir çok müzik topluluğunun atölyelerinde üretilen zilleri kullandıklarını kaydeden Şeker, “Bu sanatçıların önerisi ile bizimle iletişime geçtiklerini düşünüyorum” dedi.