Almanya’nın Bonn kentinde 39. dönem toplantısını gerçekleştiren UNESCO Dünya Miras Komitesi, Hamburg kentindeki iki kültürel varlığı Kültür Miras listesine aldı. UNESCO Dünya Miras Komitesi, Hamburg’un gıda ambarı olarak bilinen ve çok sayıda müze bulunan Speicherstadt ile tuğla cepheli büro binalarından oluşan Kontorhausviertel'i Dünya Kültür Mirası listesine ekledi.

Hamburg limanında yer alan ve kentin simgesi haline gelen Speicherstadt, dünyanın homojen yapıdaki en büyük bitişik bina kompleksi olma özelliğine sahip.

Speicherstadt ve Kontorhausviertel’deki bina ve toplulukları 'mükemmel bir örnek' olarak açıklayan komite, 1885-1927 yıllarında Elbe Nehri üzerinde yer alan bir ada grubu üzerine inşa edilen Speicherstadt’ın tarihi özelliklerini bugüne kadar koruduğuna dikkat çekti. Komiteden yapılan açıklamada ayrıca Speicherstadt’ın aynı zamanda 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarında uluslararası ticarette kaydedilen aşırı hızdaki büyümeyi ve insanlığın geçmişini sembolize ettiği de belirtildi. Speicherstadt’a komşu bölgedeki Kontorhausviertel ise limana ait bürolar ve gemicilik işletmesine ev sahipliği yapıyor.

1920-1940 yılları arasında inşa edilen Kontorhausviertel, aynı zamanda Avrupa’nın ilk büro kompleksi olma özelliğini taşıyor. Hamburg kentinin ilk kez girdiği Miras Listesi'nde Almanya'nın kültürel varlık sayısı 40'a yükseldi.

KENTTE SEVİNÇLE KARŞILANDI

Hamburg’un iki kültürel varlıkla Dünya Miras listesine girmesi kentte sevinçle karşılandı. Eyalet Başbakanı Olaf Scholz, iki kültür varlığının Dünya Mirası listesine alınmasının Hamburg için büyük bir onur olduğunu belirtti. Scholz, bu mirasın korunması için sorumluluk almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.