Kentlerin tarihi dokularını, doğa ve kültürel özelliklerini korumak amacıyla kurulan Tarihi Kentler Birliği’nin(TKB) ‘Hatay ve Çevresi Bölge Toplantısı’na Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) ev sahipliği yaptı.

Antakya Ottoman Palace Otel’de düzenlenen toplantıya Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Osmaniye Valisi Kerem Al, TKB Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakıf Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Hatay İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Burada konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Tarihi Kentler Birliği ile birlikte çok yol aldıklarını belirterek bu çalışmaların Hatay’a önemli kazanımlar sağlayacağını ifade etti. Hatay’ın dünyadaki 23 medeniyetten 13’üne ev sahipliği yaptığını ve 3 semavi dininin ilk ibadet yerlerinin Hatay’da olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, "Bu özellikler Hatay’a çok önemli miraslar kazandırmıştır. Bu mirası taşımak sadece Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin görevi değildir, ilçe belediyelerinin, devletimizin, hükümetimizin, vakıflarımızın kısacası herkesin görevidir. Sayın Valimizle, kaymakamlarımızla, ilçe belediye başkanlarımızla birlikte Hatay’ı geleceği taşımak ve son 4 yıldaki ekonomik sıkıntılarını hafifletmek ve buraya gelecek olan insanların gelme sebeplerini arttırmak istiyoruz. Bizim üzerimize düşen görevi yerine getirmek istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle toplantının ilimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

SÖZEN: KENT, ÜRÜN DEĞİL KİMLİKTİR

TKB Danışma Kurulu Başkanı Metin Sözen ise Türkiye’nin dünyada ortak dili bulmuş bir coğrafya olduğunu vurgulayarak, kaynak ve paranın her zaman bulunabileceğini ama kimlik, ruhsal zenginlik, ve yaşam hakkı tanımanın bu ulusun iradesinin parçası olduğunu belirtti. Bu ülkenin ortak değerlerinin zedelenmesine asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizen Sözen, "Bu mücadele de ancak kimlikle olur, bu kimlik kentsel, ulusal ve uluslararası kimliktir. Kentten marka ve ürün olamaz. Kent kimliktir, bu Anadolu topraklarının kimliğidir. Siyasi dalgalanmalar ne olursa olsun önümüzü görmek, geleceğimizi düşünmek ve çağın ötesindeki kalıcı değerlere bel bağlamak gerekiyor.” dedi.

TOPACA: HATAY, KÜLTÜR ŞEHRİ

Hatay’ın Türkiye, medeniyet ve dinler tarihi açısından önemli bir kent olduğuna vurgu yapan Hatay Valisi Ercan Topaca da, dinlerin ile kültürlerin kesiştiği Hatay’ın bir kimliği, ruhu olduğunu bu ruhun ve kimliğin yaşatılmasının önemli olduğunu belirtti.

Hatay tarihinin 43 bin yıla uzandığına dikkat çeken Vali Topaca, "Bu ilde bir kültür var ve bu kültür sadece bizim millet olarak kültürümüz değil. Belki de bütün dünyanın ve ortak medeniyetin bir sonucudur. Bunu korumak gelecek nesillere sağlam bir şekilde emanet etmek hepimizin borcudur. Bu kentin en önemli ruhu hoşgörü, birbirini sevme, birbirine katlanma, birbirinin ayıbını kapatmadır. Habib-i Neccar Camii, Beyazıt-i Bestami Türbesi, Saint Pierre Kilisesi, Titus Tüneli, Asi Nehri ve Amik Ovası’nın ilimizde olması önemli kimlik unsuru ve değerlerdir.” ifadelerini kullandı.