İlkadım Belediyesi tarafından kurulan ve Türk-İslam medeniyetinin önemli sanatlarının yaşatılacağı "İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi"nin açılışı ünlü sanatçıların katılımı ile yapıldı.

Açılışa, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, ünlü hattat Hasan Çelebi, neyzen Sadrettin Özçimi, gazeteci yazar Yusuf Kaplan gibi önemli isimler de katıldı.Selahiye Mahallesi 100. Yıl Bulvarı üzerinde restorasyonu yapılan Eski Samsun Evlerinde sanat merkezi olarak tarihi konak, Türk-İslam sanatlarının öğretildiği eşsiz bir merkez haline getirildi. Restorasyonu yapıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından İlkadım Belediyesine tahsisi yapılan konut, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok tarafından Türk İslam Sanatları Merkezi’ne dönüştürüldü. Sanat merkezinde, İstanbul’dan her hafta ders vermek için gelen büyük bir titizlikle belirlenmiş ve alanında uzman eğitmenler tarafından ebru, hüsn-ü hat, tezhip, kaligrafi ve ney gibi sanatların eğitimi veriliyor. Merkezde, İslamiyet’ten bu yana Türk tarihinin önemini hiç yitirmemiş sanat dalları genç nesillere aktarılıyor.

Oldukça yoğun bir katılımın olduğu açılış programı İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok’un konuşmasıyla başladı. İlkadım Belediyesi Türk-İslam Sanatları Merkezi’nin resmi açılışının yapıldığını belirten Başkan Tok, "Bu merkezimizde bizlere geçmişimizden kalan klasik sanatlarımızı aslına uygun bir şekilde muhafaza edip, korumaya ve yaşatmaya çalışacağız. Sanat mirasımızı gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarabilme gayesiyle gönlümüze iz bırakan sanatkarlarımızın değerli birikimleri ve katkılarıyla; eğitim, proje ve kültür sanat faaliyetleri yapacağız. Kadim sanatlarımız sekülerleşmenin getirdiği yozlaşmayı ortadan kaldıracak şekilde burada canlanacak. Buradan doğacak sanatkarlar İlkadımımıza, Sansunumuza ve ülkemize ışık olacak" dedi.

Toplumlar için sanatın önemine vurgu yapan gazeteci-yazar Yusuf Kaplan Sanat bir toplumun sadece geçmişini temsil etmez. Geleceğini de kurar. Geleceği nasıl kuracağının yollarını da gösterir. Köklere dönemediğiniz sürece göklere yükselemezsiniz. Köklerinize döndüğünüz zaman göklere açılabilirsiniz, özgürlüğünüze kavuşabilirsiniz. Ancak o zaman insanlığa birşeyler verebilirsiniz. Sanatta varlık göstemeyen toplumlar insanlığa bir şey veremezler. Sanatın özellikle köklerden beslenmesi lazım. Çünkü, köksüz ağaç meyve vermez" diye konuştu.

Kaplan ayrıca yetkililerden, İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi"nin bitişiğindeki binanın İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi"ne devredilmesi gerektiğini belirtti.

İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi’nin çok güzel ve anlamlı bir merkez olduğunu belirten hattat Hasan Çelebi, bu merkeze sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Tarihi sanatların bir dönem unutulmaya yüz tuttuğunu belirten AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, AK Parti ile birlikte bu sanatların tekrar gün yüzüne çıktığını belirtti. Köktaş ayrıca vatandaşların İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi"ne ilgi göstermeye davet etti.

Konuşmaların ardından İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok konuşmacılara çeşitli hediyeler takdim etti.

Daha sonra İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi"nin açılışı yapılarak bina gezildi.