Ertuğrul Fırkateyni kazasının 125. yıldönümü anısına düzenlenen 12. Ankara Japon Filmleri Festivali, 20-21 Şubat 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu arada Eylül 1890 yılında Japonya’ya ziyaret dönüşünde tayfuna yakalanarak batan Tuğamiral Osman Paşa komutasındaki toplam 650 mürettebatı bulunan Ertuğrul Fırkateyni kazasının konu alan bir de film çekildi. Yönetmenliği Mitsutoshi Tanaka tarafından yapılan ve Japonya-Türkiye işbirliği ile çekilen ‘Ertuğrul’ adlı filmin 2015 yılında vizyona girmesi planlandı.

12. Ankara Japon Filmleri Festivalinde, Ertuğrul filminin yönetmeni Mitsutoshi Tanaka’nın başyapıtlarından ödüllü ‘Rikyu’nun Yolunda’ ve ‘Tomurcuklar Açarken’ başta olmak üzere, günümüz Japonya’sını tanıtan toplam 5 film gösterilecek. Filmler 20 Şubat günü Büyülü Fener Sineması ile 21 Şubat günü Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak izlenebilecek. Ertuğrul Fırkateyni anısına organize edilen etkinlik, Japonya Büyükelçiliği, The Japan Foundation ve Türk Japon Vakfı işbirliği ile sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

JAPONYA’DA YAŞANAN ERTUĞRUL FIRKATEYNİ KAZASI

1887 yılında, Japonya İmparatoru Meiji’nin yeğeni Prens Komatsu, eşiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret etti ve Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit tarafından kabul edildi. Bunun üzerine, Sultan II. Abdülhamit, Tuğamiral Osman Paşa komutasında toplam 650 mürettebatı bulunan birlikte Ertuğrul Fırkateyni’ni Temmuz 1889’da Japonya’ya gönderdi. Haziran 1890’da heyet Yokohama Limanı’na ulaştı. Tuğamiral Osman Paşa, Osmanlı İmparatorluğu yüksek nişanını İmparator Meiji’ye takdim etti. Heyet, Eylül 1890’da dönüş yolculuğuna çıktı. Ancak, Kobe’ye doğru yol alan Ertuğrul Fırkateyni, Wakayama Eyaleti, Kishu açıklarında tayfuna yakalandı ve battı. Bu gemi kazası, Osman Paşa himayesindeki 587 mürettebatın ölümüyle sonuçlanan büyük bir facia oldu. Bu esnada, çevredeki halkın özverili çabaları sonucu 69 denizci kurtarıldı. Daha sonra da duyarlılık gösterilerek Japon Donanması’na ait ‘Kongou’ ve ‘Hiei’ adlı savaş gemileriyle İstanbul’a ulaştırıldı.

KAZA, JAPONLARLA TÜRKLERİ DAHA DA YAKINLAŞTIRDI

Ayrıca kazazedeler ve geride kalan aileleri için Japonya çapında yardım toplandı. Ertuğrul Fırkateyni’nin başından geçen bu kaza her ne kadar çok elim bir olay olsa da, ardından hem Japon Hükümeti’nin hem de Japon halkının gösterdiği yakın alaka Türklerin gönlünü fethetti. Kazanın meydana geldiği Wakayama Eyaleti Kushimoto ilçesine ‘Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı’ inşa edilmiş olup, her yıl anma törenleri düzenleniyor. Ayrıca, Kushimoto’nun kardeş şehri olan Mersin ilinde de Kushimoto’daki ile aynı formda ‘Refah Şehitleri Anıtı’ inşa edildi.