Merkez Dulkadiroğlu ilçesinde 18 bin 500 kişinin yaşadığı çadır kentte, AFAD ve İl Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde dört giyim ve bir el sanatları kursu açıldı. Bir yıl boyuca kursa devam eden misafirlerin ürünlerini yer aldığı sergi ise Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in eşi Fatma Dilek Güvençer ile Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Nurettin Dayan ve eşi Özlem Dayan tarafından açıldı.
Güvençer ve beraberindekiler, giyimden el sanatlarına, resimden dekoratif ürünlere kadar 120 kursiyerin hazırladığı sergiyi gezdi.

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Nurettin Dayan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriyeli misafirlerin hazırladığı sergide çok güzel eserlerin ortaya çıktığını söyledi. 

Çadır kentteki serginin diğerlerinden çok farklı olduğuna işaret eden Dayan, "Bu sergideki ürünlerin imalatının çadır kentte Suriyeli misafirlerimiz tarafından gerçekleştiriliyor olması burayı farklı kılıyor. Ekim ayından itibaren devam eden kurslarımızda sergilenmeye değer eserler görücüye çıktı. Burada birçok malzeme üretildi satıldı ve misafirlerimize ayrıca bir gelir kapısı oldu." dedi.

Bundan sonraki dönemde de bu tarz aktivitelerin devam edeceğini dile getiren Dayan, balık vermeyi değil balık tutmayı öğretmeyi hedeflediklerini belirtti.

Suriyeli misafirlerin ne kadar süreyle burada kalacaklarını kestiremediklerini dile getiren Dayan, "Misafirlerimiz başta geldiklerinde giyim, trikotaj gibi mesleklerde hiçbir bilgileri olmadığı halde burada eğitildiler ve üretici hale geldiler. İnşallah daha sonraki süreçte bu işler çok daha profesyonel anlamda yapılıp üretime ve pazarlamaya dönüştürülür. Onlar için de gelir kapısı olur." diye konuştu.

EL ÜRÜNLERİ SERGİSİ FOTO GALERİ

Suriyeli Cendal Hatip ise Türkiye'nin kendilerine sadece kucak açmadığını meslek öğreterek de ayakta kalmalarına imkan tanıdığını vurguladı.

Mevlüde Şahsenem de Türkiye'de yeni bir hayata başladıklarını söyledi.

Kendilerine yardım eli uzatan Türkiye'ye teşekkür eden Şahsenem, "Kardeş ülkenin yaptıklarını unutamayız, haklarını da ödeyemeyiz. Türkiye bize sadece kucak açmıyor iş de öğretiyor. 'Geleceğimizi kurtaralım, çocuklarımızı okutalım ve daha iyi bakalım' diye meslek öğretiyorlar. O zaman Türkiye'nin hakkı ödenir mi?" diye konuştu.