Aşırı sağcı Fransız yazar Michel Houellebecq'in 2022'de Fransa'da Müslüman Kardeşler'in iktidara gelmesini konu alan 'Teslimiyet' isimli yeni romanı, ülkede 'en çok satanlar' listesinin ilk sırasına yerleşti. Charlie Hebdo dergisine silahlı saldırının yapıldığı 7 Ocak'ta piyasaya çıkan kitap, şimdiye kadar 250 bin satış rakamına ulaştı. Kitabın yazarı Houellebecq, Paris'te 17 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar sonrası kitabın tanıtım çalışmalarına ara verdiğini açıklamıştı.

Fransa'da büyük tartışmalara neden olan kitapta Michel Houellebecq, 2022'de merkez sol ve sağ partilerin aşırı sağ lider Marine Le Pen'e karşı Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Ben Abbes'i destekleyerek iktidara getirmesini konu alıyor. Müslüman Cumhurbaşkanı Abbes yönetimindeki Fransa, laik çizgiden giderek uzaklaşıyor. Müslüman iktidar, Fransa'nın ünlü üniversitesi Sorbonne'un adını da Sorbonne İslam Üniversitesi olarak değiştiriyor.

Ülkedeki Müslümanların sert eleştirilerine hedef olan kitap ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na konuşan Fransa İslamofobi ile Mücadele Merkezi (CCİF) Başkanı Samy Debah, Houellebecq'i ırkçı olmakla suçladı. CCİF Başkanı Debah, “Irkçı ifadeler içeren bu kitap; edebiyat, düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez.” dedi. Irkçı ifadeler kullanımının yasalarla da suç olduğuna dikkat çeken ve 'Teslimiyet’ kitabını 1940'larda Yahudileri hedef alan kitaplara benzeten Debah, aynı durumun bugün yaşanmasından korktuğunu söyledi. Kitabın insanların kafasında Müslümanlara yönelik nefret oluşmasını sağladığını vurgulayan Debah, Fransız medyasının aşırı sağ yazara gösterdiği ilgiyi de eleştirdi ve bunun kitaba meşruiyet kazandırdığını savundu. Ayrıca bu ilginin aşırı sağ yazarın daha geniş kitlelere ulaşmasının önünü açtığını ve ününe ün katmasını sağladığını aktardı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kitap piyasaya çıkmadan yaptığı açıklamada, Teslimiyet'i, tartışma yaratan bir kitap olduğu için okuyacağını söylemişti. France İnter radyosuna konuşan Hollande, edebiyatın özgürlük olduğunu ifade etmiş, yazarların düşündükleri gibi yazabileceğine vurgu yapmıştı.

Kitaba destek veren aşırı sağ parti Milli Cephe (FN)lideri Marine Le Pen ise “Asıl enteresan olan bu kurgu romanın bir gün gerçek olabilir. Özellikle de merkez sol ve sağ partilerin girişeceği ittifak bakımından.” ifadelerini kullanmıştı.

Aşırı sağ yazar daha önce İslam’a yönelik kullandığı sözleri nedeniyle Müslüman dernekleri tarafından mahkemeye verilmişti. 2001 yılında Lire dergisine verdiği bir röportajda “İslam en aptalca dindir.” ifadelerini kullanan yazar, daha sonra sözlerinin montajlanarak yayınlandığı savunmasını yapmıştı.