Belediye olarak şehrin 800 yıllık tarihini kayıt altına almaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Poyraz: “Bizim çok derin bir tarihimiz var. Tarihi zenginliğimiz, kültürümüz var. Maraş Sempozyumu yaptığımızda 300 bilim adamı ilimize gelerek bildiri sunmuşlar ve biz bu bildirileri kitaplaştırmıştık. Sonra Dulkadiroğlu Sempozyumunu düzenledik ve ilimizde 200-300 yıl hüküm sürmüş Dulkadiroğlu Beyliğini masaya yatırdık. Dulkadiroğlu Beyliği ilimizde birçok eser bırakmış. Sonra Osmanlı Döneminde Maraş sempozyumunu düzenledik. Yaklaşık 400 yıl Osmanlı himayesinde kalan şehrimizde Osmanlının bıraktığı eserleri görmekteyiz.

Bundan sonra arkadaşlarla konuştuk ve Cumhuriyet Döneminde Maraş Sempozyumu için start verdik. Bilim adamlarımız tarihimizi araştırma yönünde çok güzel ve değerli çalışmaları yapıyorlar ama bu çalışmaları anlatacak mekan ve zaman bulamıyorlar.

Bizler bu tür sempozyumlarla hem bilim adamlarımızın araştırmalarını anlatma zemini hazırlamış oluyoruz hem de gelecek nesillerimize tarihimizi aktarmış oluyoruz. Gelecek nesil ne yapacak? Geçmişini bilecek ve ona göre geleceğine yöne verecek” diye konuştu.

Sempozyumun amacına ilişkin bilgiler veren Kahramanmaraş Belediye Başkan Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Cevdet Kabakcı, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ve Kahramanmaraş Belediyesi protokolü çerçevesinde yürütülen “Kahramanmaraş El Sanatlarını Araştırma, Geliştirme, Tanıtım” projesi kapsamında; Türk ve Dünya Kültüründe Kahramanmaraş Uluslararası Sempozyumu Kahramanmaraş ”˜da 18-20 Nisan 2013 tarihlerinde Kahramanmaraş Belediyesi ve Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından organize edileceğini söyledi.

Kahramanmaraş Belediye Başkan Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Cevdet Kabakcı; “Bu sempozyumun genel amacı; Türk Kültürünün önemli belgeleri niteliğini taşıyan el sanatları ve halk kültürü boyutlarının bilim adamları tarafından tartışılması, yapılan çalışmaların genç kuşaklara yansıtılması ve Kahramanmaraş'a özgü kültürel değerlerin tanıtılmasıdır. Ayrıca; Proje çerçevesinde Kahramanmaraş Belediyesi tarafından restore edilen çarşıların açılış töreni de yapılacaktır. Düzenlenecek Uluslararası Sempozyuma yurt içi ve yurt dışından katılmayı arzu eden değerli bilim adamlarının kendi çalışma alanlarında teorik ve uygulamalı özgün bilimsel çalışmalarını paylaşmalarına gereken önem ve özen gösterilecek, el sanatları çarşısında katılımcıların ustalardan uygulamalı bilgiler almalarını kolaylaştırıcı önlemlerde alınacaktır.

3 gün sürecek olan bu sempozyumda, sözlü bildiriler, el sanatları sergileri-posterleri ve tanıtım gezileri gibi faaliyetlere yer verilecektir” diye konuşarak bilgi verdi.