Kurtuluş Savaşı'nda işgale direnişi nedeniyle TBMM tarafından 5 Nisan 1925'te şehre İstiklal Madalyası verilmiştir. Bu özelliğiyle ilk ve tek madalya alan şehir olma unvanını elinde tutmaktadır.

Resmi olarak Kahraman unvanını ise 1973’te aldı. Çok gelişkin yemek kültürü yanında, türküleri ve destanları ile de Anadolu kültürlerine çok büyük bir katkı vermiştir. 

Bu büyük kültürü şarkılarından bağımsız düşünmek olmaz tabi ki. Sizin için bir liste hazırladık.

1. Mihriban

Şair Gülten Akın, Maraş halkı için 'Adamın su gibi akanıdır Maraşlı' demiştir.

2. Güzel Ne Güzel Olmuşsun

Maraş denince akla öncelikle şüphe yok ki kendine has tadı ve yoğunluğu ile dünyaca meşhur Maraş Dondurması gelir. Peki, Ahir Dağı'nın eteklerinde otlayan keçilerin sütü ile yine aynı dağda yetişen orkidelerin köklerinden elde edilen doğal salebin sırrını oluşturduğu bu gizemli tadı anavatanında hiç tattınız mı? Dondurması gerçekten muhteşem!

3. Gökte Uçan Huma Kuşu

4. Bin Derdim Vardı Bin Dahi Oldu

Maraş Biberi! Faydaları saymakla tükenmez, kansere karşı korunma mı dersiniz cinsel güç arttırıcı mı dersiniz hepsi mevcuttur ve portakaldan, limondan daha çok C vitaminine sahiptir.

5. Haydi Gidek Maraş'a (Döne)

Her yerinde mutlaka üzüm bağı mevcuttur. Üzümleri arasında en bilineni ise Bertiz üzümüdür.

6. Kara Çadır Düzdedir

Ceviz oymacılığında dünyada söz sahibidir Maraş. Çok başarılı ürünler çıkarmaktadır.

7. Harabat Ehliyiz Mestaneyiz Biz

Kahramanmaraş’ta yer alan Çimen Dağı Uludaz Tepesi'nde 1500 metreden sonra milyonlarca uğur böceği yaşıyor. Yurt içi ve yurt dışından binlerce ziyaretçi ve fotoğrafçı bir araya geliyorlar.

8. Maraş'tan Bir Haber Geldi

Ayrıca Maraş bakırcılığı ile de ünlüdür. Ünü sadece bakır işleri ile de sınırlı değildir, bakırcılar çarşısını da Kahramanmaraş’ın ünlü noktalarından biridir.

9. Kına Türküsü

8000 yıllık bir tarih ve günümüze kadar uzanan eserleri ile Kahramanmaraş adeta bir açıkhava müzesini andırmaktadır. Camiler, medreseler, tarihi konaklar, türbeler, Hitit Aslanı ve daha pek çok tarihi ve kültürel mirasa sahiptir.

10. Kara Çadır Düzdedir

Maraş’ta mutlaka uğramanız bir nokta da: Kahramanmaraş Dondurma Müzesi.

11. Bir Durna Uçurdum

Kahramanmaraş; oldukça zengin yemek çeşitlerine sahiptir. Lezzeti ile dikkat çeken Kahramanmaraş yemekleri, her daim akılda kalabilme özelliği ile de bilinir. Kahramanmaraş yemeklerinin en bilinenleri ise Maraş tarhanası, Maraş köftesi, Maraş tava, armut kurusu, eli böğründe, acem pilavı, kallili köfte ve Maraş dondurmasıdır. Etin içindeki Maraş’a özgü baharatlar Maraş tavasına ve Maraş köftesine farklı bir tat verir.

12. Gine Geldi Yaz

Cipslere sağlıklı bir alternatif arayanlar Maraş tarhanasını deneyebilir. Maraş bölgesine özgü kurutulmuş tarhana, Temmuz ve Ağustos aylarında kurutulur ve böylelikle o lezzetli tadına kavuşur. Tarhana, Maraş sofralarının vazgeçilmez arasıcaklarından biri olarak bilinir ve birçok lokantada da servis edilir.

13. Şu Maraş’ı Kökten Yaksam

Geleneksel giyim tarzı, Erkekler için; Keçe Külah, Poşu, Gömlek, Döşlük, Aba, Şalvar,Yemeni, Postal, Ham Çarık, Çorap, Bel poşusu, Palaska.

14. Havada Kar Sesi Var

Geleneksel giyim tarzı, Kadınlar için; Fes, Tülbent (yazma, şifon), Bindallı, İç Göyneği (içlik), Fistan (Boydan), Cepken (yelek), Üç etek, İki etek, Şalvar, Yemeni, Edik, Ham Çarık, Kemer, Önlük, Takılar.