Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde açılan "Kitre Bebek'' kursunda, yapıştırıcı özellikli geven bitkisinin öz suyundan yapılan kitre bebeklerle Türk kültürünün zenginliği gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor.
Özellikle Anadolu'daki yöresel kıyafetleri günümüze taşıyan kitre bebekler, kadınların ellerinde halk kahramanlarına dönüşüyor.

Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda mücadele eden başta kadın kahramanlardan Senem Ayşe olmak üzere halk kahramanları ve yöresel kıyafetleri çalışan kursiyerler, kitre bebeklerle hem unutulmaya yüz tutan kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarıyor, hem de bir kadın kahramana "can vermenin" gururunu yaşıyorlar.

Kursta görevli el sanatları öğretmeni Saadet Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıldır kitre bebek yaptıklarını söyledi.

Böylelikle kaybolmaya yüz tutan el sanatlarından kitre bebeği canlandırmaya çalıştıklarını belirten Doğru, "Bir adı da folklorik bebek olan kitre bebek, Türk kültürünün zenginliğini yansıtan el sanatlarından biridir" dedi.

- "Artık Cindy bebek yok, Senem Ayşe var"

Kitre bebeklerin günümüzde pek bilinmediğine işaret eden Doğru, kitre bebeği tanıtmaya ve yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Düzenledikleri kursta Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda önemli görevler üstlenen kahramanları kitre bebeklerde yaşatmayı amaçladıklarını vurgulayan Doğru, şöyle konuştu:

"Böylelikle geçmişle gelecek arasında köprü kurmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ilk etapta Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda rol oynayan Senem Ayşe figürünü çalışmaya başladık. Ayrıca Sütçü İmam, düşmanlara karşı mücadele eden çetelerimiz bunların hepsini figür olarak çalışıyoruz. Bir kadın halk kahramanını çalışmak bizim için de kentimiz için de gurur verici. Artık Cindy bebek yok, Senem Ayşe var" diye konuştu.

Doğru, bebeklerin yapışkan özellikli geven dikeninin öz suyu ve pamuk kullanılarak yapıldığını, dolayısıyla da kanserojen hiçbir madde taşımadığını sözlerine ekledi.

Öğrencilerden Arzu Akgünler de hem eşinin teşviki hem de unutulmaya yüz tutmuş bir kültürü canlı tutmak adına 6 aydır kitre bebek yapmak için kursa geldiğini söyledi.

Kursta halk kahramanlarını kitre bebek olarak yaptıklarını dile getiren Akgünler, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda görev olan kahramanlarımızı yapmak bana mutluluk veriyor. Şimdiki çoğu bebeklerde kanserojen madde olduğunu duyuyoruz ama bunların her şeyi doğal. Kumaş, pamuk ve kitreden oluşuyor."

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ