Kahramanmaraş Onikşubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Doğa Koleji işbirliği ile lise öğrencilerinin katıldığı Şiir Okuma ve Canlandırma Yarışması düzenlendi. Yarışmada dereceye giren öğrencilere para ve çeşitli ödüller verildi. 

Gençler, pandemi döneminde şiire tutundu!

Kahramanmaraş Onikşubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Doğa Koleji, ortak bir çalışmayla il genelinde, lise seviyesindeki tüm resmî ve özel okul öğrencilerinin bireysel olarak katılabileceği sosyal Şiir Okuma ve Canlandırma yarışması düzenledi.

Şiir Okuma ve Canlandırma Yarışmasına 115 öğrenci katıldı. Jüri üyeleri yarışmaya katılan 7 öğrencinin ödüllendirilmesine karar verdi. Yarışmada 3 öğrenci mansiyon ödülü alırken, 2.liği ise 2 öğrenci paylaştı. Yarışmanın jüri üyeliklerini KSÜ Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Ayça Çetiner Önal, KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Esra Kirik, Edebiyat Öğretmenleri Uğur Tombul, Erdoğan Aydoğan ve Bayram Göbekli yaptı.

HABER FOTOĞRAFLARI

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ŞİİRLERİ VE ŞAİRLER

Birinci; Azra Darende/ Özel Doğa Koleji

İkinci; Kerem Gölpınar  / Mado Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İkinci; Oğuzhan Kahveci / Özel Doğa Koleji

Üçüncü; Abdullah Serdar Akpınar / HAY Proje İmam Hatip Lisesi

MANSİYONLAR

Melisa Gözükara / Erdem Beyazıt Anadolu Lisesi

Edibe Zeynep Kekil /Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi

Nurettin Ertan Pişkin / MEB Açık öğretim lisesi

Özel Kahramanmaraş Doğa Koleji salonunda gerçekleşen törene, İl ve İlçe protokolünün yanında Sütçü İmam Üniversitesi, İl ve İlçe Milli Eğitim yöneticileri, dereceye giren öğrenciler ve aileleri katıldı.

Kahramanmaraş Doğa Koleji Kampüs Müdürü Ertan Göl, açış konuşmasında, “Pandemi sürecinde okula gelemeyen öğrencileri biraz olsun şiir dünyasına çekebilmek, hayal ve ruh dünyalarını canlı tutabilmek, yarınlara daha mutlu, daha umutlu bakabilmelerini sağlamak amacıyla il genelinde düzenlediğimiz yarışmanın bugün ödül törenini gerçekleştiriyoruz!” dedi.

Yarışamda bir konuşma yapan Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Akif Bulut, “Bu pandemi döneminde öğrencilerimizi sosyal, sanatsal ve kültürel etkinliklerden mahrum bırakmamak için, Onikişubat, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğa Koleji olarak birlikte, şairler diyarı Kahramanmaraş’ımıza yakışır bir şiir programı düzenledik.”

“Finalde 115 öğrencimizin eserleri değerlendirildi. Değerlendirme sürecinin bir kısmını ben de izledim. Harika şiirler dinledim. Mutlu oldum. Seçici kurulumuzda görev alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden alanında yetkin akademisyenleri, Milli Eğitimde görev yapan değerli edebiyat öğretmenlerimizi kutluyorum.”

“Başta Özel Doğa Kolejimiz olmak üzere programa katkı sağlayan herkesi bu güzel çalışma için tebrik ediyorum!”  ifadelerini kullandı.

Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli'de yarışma ödül töreni öncesi bir konuşma yaprı. “Pandemi, her sektör gibi eğitim camiasını da çok etkiledi. Bu süreçte, eğitimi daha da yakından takip ediyorum. Öğretmenleri bu zor süreçteki olağanüstü gayretlerinden dolayı içtenlikle tebrik ediyorum.” diyen Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli şöyle devam etti:

“Bu pandemi döneminde evlerinde bulunan öğrencilerimiz için bu şiir okuma/canlandırma yarışması tam zamanında ve tam yerinde bir etkinlik oldu! Şiirden, edebiyattan, kültür ve sanattan kopuk bir eğitimden asla bahsedilemez. Hele Kahramanmaraş’ta yaşıyorsanız bu zaten hiç mümkün değil!  Biz, ülke genelinde ne kadar çok şair ne kadar yazar ve sanatçı yetiştirebilirsek bu, ne kadar gelişmiş bir medeniyete sahip olduğumuzun da göstergesi olacaktır! İşte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğa Kolejimizin birlikte hazırladığı bu yarışma bu anlamda çok değerlidir! Şiirle, sanatla, kültürle iç içe nice nesiller yetiştirmek dileğiyle başta jürimizi, İçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Özel Doğa Kolejimiz olmak üzere emeği geçem herkesi tek tek kutluyorum.” dedi.

Eğitimci, araştırmacı, yazar, şair Sayın Ramazan AVCI, “Şiir, kalbi yumuşatır. Şiire aşina kalplerde kin, nefret değil, sevgi olur, aşk olur. Kalbinde aşk olan insanın söylemleri şiir olur, muhatabını incitmez. Nitekim bu yıl UNESCO tarafından adına anma yılı düzenlenen Yunus Emre bu gerçeği şu mısralarla ifade ediyor:

İşitin ey yârenler aşk bir güneşe benzer

Aşkı olmayan gönül misal-i taşa benzer

Taş gönülde ne biter dilinde zehir tüter

Nice yumuşak söylese sözü savaşa benzer

Güzel bakan ve güzel gören bir toplum ancak sanat eğitimi alan, ruhu sanatla beslenen bireylerden oluşur. Bu bağlamda şiir okumak, ezberlemek, şiir yazmak, çocuklarımızın sanatsal, zihinsel ve ruhsal gelişim sürecine büyük katkı sağlayacak eğitsel faaliyetlerdir. Eğitim çağındaki çocukların şiirle ilişkisi önce dinlemekle başlar. Sonraları kendileri okuyarak, ezberleyerek ve nihayetinde yazarak bu ilişkiyi sürdürürler.

Şairler kenti olan şehrimizin UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına “edebiyat şehri” olmak için başvuru aşamasında olduğu şu günlerde, gençlerimizin şiire ilgi duymalarını sağlamak suretiyle şehrimizin edebiyat damarının beslenmesine katkı sunan ve salgın dönemi şartlarında yapılabilecek en güzel etkinliğe imza atan Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğümüzü ve Doğa Kolejini alkışlıyorum.” dedi.

Eğitimci, şair, yazar Sayın Oğuz KARAKOÇ, “Konuşmama başlarken kısa bir süre önce hain PKK örgütü tarafından kalleşçe şehit edilen 13 Devlet görevlimizi ve ebediyete intikal eden şairler ve yazarlarımıza rahmet diliyorum, mekânları Cennet olsun diyerek hepinizi şiir tadında bir duyguyla selamlıyorum.

Sanat ve Edebiyattan uzaklaşan, zamanın çoğunu ekran başında geçiren bir toplum oluştu. Böyle bir zaman da Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğümüzle, Doğa Kolejimizin il geneli Lise öğrencileri arasında şiir okuma yarışması düzenlemesini alkışlanacak bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Şiiri ayağa kaldırma adına ve Allah’a verdiği bir söz gereği küçük yaşlardan başlayarak, ölünceye kadar devamlı şiir yazan Türk Şiirinin Beyaz kartalı olarak bilinen Bahaettin Karakoç’un oğlu olarak şunu ifade etmek istiyorum.

Babam Bahaettin Karakoç, şiiri ayağa kaldırma adına Kahramanmaraş’ta çıkardığı Dolunay Dergisi, Dolunay Şiir Şölenleri ve Dolunay Yayınları ile istediği hedefine ulaştı ve ömrünü şiire adadı, ölünceye kadarda şiir yazdı. Kendisi kimde bir şiir damarı görse ona yardımcı olur, yetişmesini sağlardı. Özellikle genç kuşak hep onun yanında ve misafiri olurdu.

Onun şu sözlerini hiç unutmuyorum “bir ülkede şiir seviliyor, şaire değer veriliyorsa, o ülkede hak, hukuk ileri düzeydedir, eğer şiir sevilmiyor, şair horlanıyorsa o ülkede zulüm kol gezer” derdi.

Cumhurbaşkanımız da önemli konuşmalarında mutlaka farklı şairlerin şiirlerini okur, birkaç gün önce Cumhur Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan “ Bizim Yunus ”yılının açılış töreninde Babama ait bir şiiri okudu, Karakoç ailesi adına  sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ a buradan da şükranlarımı arz ediyorum…

Bugün gençlerimiz burada şiirlerin okuyacaklar, fazla uzatmadan mikrofonu gerçek sahiplerine bırakmak istiyorum.” dedi.

Jüri başkanı Sayın Ayça Çetiner Önal, “Karın, tipinin, fırtınanın, bulutların, güneşin birbiriyle boğuştuğu, gök gürültülerinin, yıldırımların, şimşeklerin sarsıntısının yüreklerimizde ürpertiler uyandıran depremleri hissettiğimiz; fırtınaların tabiatın ritmini bozduğu şu günlerde biz sözün melodisinden, sözün ritminden, inciler dizen ifade güzelliğinden yani şiirden bahsedeceğiz. Bu yarışmada gerçekten çok emek verilmiş çok güzel şiirler izledik. En iyileri seçmekte zorlandık. Yarışmaya katılan tüm öğrencileri kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

ŞİİR OKUMA YARIŞMASI HABER FOTOĞRAFLARI

Programda geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden türk şiirinin ak saçlı kartalı Bahaeddin Karakoç'un oğlu, emekli eğitimci Oğuz Karakoç'ta bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilerin şiirleri dinlendi ve ödülleri veridli.