Türk halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif’e saygı için yapılan “Mahsuni’ye Saygı” albümü için ünlüler bir araya geldi. albümde Burcu Güneş, Teoman, Demet Akalın, Ziynet Sali, Funda Arar, Koray Avcı, Şevval Sam , Mustafa Ceceli, Jülide Özçelik gibi isimler yer alıyor.

Milliyet'ten Asu Maro'nun Haberi:

Evet, müzik piyasamız öyle bir hale geldi ki, artık saygı albümü olmayana iyi gözle bakılmıyor. Tabii ki bütün bestecilerimiz saygıyı hak ediyor ama biraz da işlerin ne derece kesat olduğunun göstergesi, 40 yaşını dolduran müzisyene saygı albümü yapılıvermesi.

Neyse, bu girizgah aslında gerçekten bir değil 10 saygı albümünü hak eden bir usta, Aşık Mahzuni Şerifiçin... 453 plak, 58 kaseti, bir dolu haksızlığı, derdi, çileyi 62 yıllık ömrüne sığdıran ozan, 15’inci ölüm yıldönümünde Arda Müzik’ten çıkan ‘Mahzuni’ye Saygı’ albümüyle anılıyor.

Kasım 2001’de ‘Elhamdülillah Kızılbaş’ım ve laiğim. Ben değil, yedi sülalem Kızılbaştır. Bir suç varsa o da dedemdedir” dediği için Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nde (DGM) yargılanan ve davası sürerken  17 Mayıs 2002’de hayatını kaybeden ozanın sözü, müziği şimdi 34 müzisyenin sesiyle güçlenerek bir kez daha ölümsüzleşiyor.

Bir albümde ‘çeşitlilikten’ söz edeceksek, o bu olsa gerek. Sadece ‘Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ dizisi izleyicilerinin aşina olduğu Demet Akalın-Ahmet Aslan düeti ‘İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım’ bile şaşırtmaya yeterken, iki disklik albümde Aylin Aslım’dan Hayko Cepkin’e, Cem Adrian’dan Funda Arar’a, Gripin’den İntizar’a kimi ararsan var.

Kim, ne söyledi?

İşte o çok ses getirecek albüm ve yer alan sanatçılar;

CD 1

Burcu Güneş – Kanadım Değdi Sevdaya

Teoman – Boşu Boşuna

Ceylan Ertem – Zalim

Hayko Cepkin – Sarhoşum Dünyada

Ziynet Sali – Delimiyim Ben

Demet Akalın & Ahmet Aslan – İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım

Kardeş Türküler – Domdom Kurşunu

Işın Karaca – Bu Yıl Benim Yeşil Bağım Kurudu

Azam Ali – Aramadı Sormadılar Beni

Cem Adrian – Dumanlı Dumanlı

Selçuk Balcı & Niyazi Koyuncu – Sarı Saçlım Mavi Gözlüm

Kurtalan Ekspres – Bu Mezarda Bir Garip Var

Kubat – Sofu Baba

Amil – Dur Diye

Mesut Yılmaz – Oy Babo

CD 2

İntizar – Yalancısın İnanamam

Koray Avcı – Dargın Mahkum

Şevval Sam – Ben Beni

Mabel Matiz & Selda Bağcan – Yuh Yuh

Mustafa Ceceli & Yiğit Mahzuni – Merdo

Funda Arar – Dokunma Keyfine

Mehmet Erdem – Han Sarhoş Hancı Sarhoş

Jülide Özçelik – Gel Gizli Gizli

Gripin – Buldular Beni

Neyse – Dönme Dolap

Ceyda Köşbaşıoğlu – Zevzek

Feridun Düzağaç – Nem Kaldı

Aylin Aslım – Mevlam Gül Diyerek

Akın – Bitmez Tükenmez Geceler

Mümin Sarıkaya – Gözlerin

Kubat ‘Sofu Baba’yı, Şevval Sam ‘Ben Beni’yi yüreklerinin ta dibinden söylüyor. Kardeş Türküler’den ‘Dom Dom Kurşunu’ var, Jülide Özçelik’ten ‘Gel Gizli Gizli’... Mahzuni’nin torunu Yiğit Mahzuni ile Mustafa Ceceli birlikte ‘Merdo’ söylemişler.

Herkes kendi tarzıyla sanatçının nefesini buluşturmanın bir yolunu bulmuş neticede. Kimisi türküye yaklaşmış, kimisi onu kendisine çekmiş. Teoman mesela, ‘Tanrım bana ömür vermiş/Vücuduma bir can vermiş’ diye başlayan ‘Boşu Boşuna’yı tamamen kendi şarkılarından birine dönüştürmüş, kulağınızda canlandırabildiğinizi sanıyorum. Feridun Düzağaç’ın ‘Nem Kaldı’ yorumu da öyle. Saygı albümünün güzelliği de burada bir şekilde, beğenseniz de beğenmeseniz de farklı bir şeyle karşılaşıyorsunuz.

Şarkıların her birinde birbirinden usta müzisyenler çalıyor, düzenlemeler zaten hep işin ehli ellere teslim edilmiş. Ne tek tek saymaya yerim var, ne böyle yürekten kopan bir albümün şarkılarını tek tek eleştirmeye niyetim. Benim için ciddi bir sürpriz bu albüm, sadece bunu söyleyebilirim. Selda Bağcan ile Mabel Matiz beraber ‘Soyanlara/Soyup kaçıp doyanlara/ İnsanlara kıyanlara/Nefsine uyanlara’ ‘Yuh Yuh’ çekiyor, var mı ötesi? Var, Azam Ali’den dinlediğim şahane ‘Aramadı Sormadılar Beni’.

Varsın Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesi’ndeki köyünde her yıl düzenlenen Aşık Mahzuni Şerif etkinliğini Afşin Kaymakamlığı bu yıl OHAL gerekçesiyle engellesin... ‘Parsel parsel eylemişler dünyayı/Bir dikili taştan gayrı nem kaldı’ diyen Mahzuni’nin müziği sonsuza kadar dillerde.