Afşin Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen "6. Yemliha Yürüyüşü” çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Vatandaşlar, "Rabia" afişi ile Afşin'den Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne kadar yürüdü.

Afşin Belediye önünden başlayan yürüyüşe Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Muharrem Erantepli, Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hanifi Acar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Necati Kahveci, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İlçeye yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne yürüyen yüzlerce vatandaşa belediye tarafından yemliha pilavı ikram edildi.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, yaptığı konuşmada, 7 inanmış gencin davasının küfre ve zalime karşı bir başkaldırı olduğunu belirterek, "Bu inanmış 7 gencimizin davranışları şimdi bizim için bir örnek teşkil etmektedir. Şimdi zulme karşı başkaldıran dünya Müslümanlarını selamlamak istiyorum. Onların davası Eshab-ı Kehf'in davasıyla aynıdır" dedi.

Güven, Manisa'nın Soma ilçesinde facia nedeniyle etkinliği kısa tuttuklarını, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarının acısını da gönülden paylaştıklarını kaydetti.

- İnanmış 7 yiğit

Güven konuşmasına şöyle devam etti:

"İnanmış 7 yiğidin hakka yürümelerini iki şekilde değerlendiriyoruz. Birincisi, inançlarından dolayı saraydaki zulüm ve baskından uzaklaşarak hakka doğru şehirden mağaraya yürümüşlerdir. İkincisi ise üç asır uykunun ardından yiyecek almak için şehre inmesinin ardından hakikatin ortaya çıkmasıyla, artık kendileri gibi tek bir Allah'a inanan şehir halkıyla birlikte mağaraya yapmış oldukları yürüyüş" ifadesini kullandı.

Kur'an-ı Kerim'de ve İncil'de konu olan Eshab-ı Kehf'in evrensel bir konumunun bulunduğunu vurgulayan Güven, bu sebeplerden dolay Afşin Belediyesi olarak Eshab-ı Kehf'in tanıtımına ayrı bir önem verdiklerini söyledi.

Eshab-ı Kehf'i dünya turizmine kazandırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğüyle görüşmelerinin sürdüğünü dile getiren Güven, sözlerini "7 inanmış gençlerin saraydan kaçışları bir kaçış olarak algılanmamalı aksine zulüm ve küfre karşı bir başkaldırıdır. Bu bir kaçış değil, hakka varıştır. Bu inanmış 7 gencimizin davranışları şimdi bizim için bir örnek teşkil etmektedir" diye tamamladı.

Uluslararası Rabia Platformu Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir ise Yemliha Yürüyüşü'nden Rabia nesline verilen mesajı tebrik ettiğini belirtti.

Eshab-ı Kehf ruhuna ve şuuruna bugün her zamandan daha çok ihtiyacın bulunduğunu vurgulayan İşbilir, bu şuurun hak ve hakikat uğruna, zalimlere karşı onurlu bir duruş ve mücadele dersi verdiğini kaydetti.

- "Eshab-ı Kehf modeli mutlaka dikkate alınmalıdır"

İslam dünyasının iki milyarlık nüfusunun yüzde 54'ünün 24 yaşın altında olduğuna dikkati çeken İşbilir, şunları kaydetti: 

"Bu genç neslin yetişmesinde Eshab-ı Kehf modeli mutlaka dikkate alınmalıdır. Eshab-ı Kehf kıssası dilden dile anlatılmalıdır. Bugün on yıllardır baskıcı rejimler ve zalim diktatörler tarafından idare edilen Arap dünyasındaki uyanışın mimarları da gençlerdir. Mısır'da, Suriye'de, Tunus'ta, Yemen'de ve Libya'da genç nesiller onurlu ve adaletli bir hayat için zalim idarecilere karşı cesareti bir duruş sergilediler. Mısır'da durdurulmak ve ezilmek istenen işte bu asil duruş oldu. Mısırlı gençler hala darbecilere karşı direniyorlar. Bugün Yemliha Yürüyüşü'nde Rabia bayrağı taşınması başta Mısır olmak üzere İslam dünyası gençliğine Eshab-ı Kehf mesajı verilmesi bakımından çok anlamlı olmuştur."

İşbilir, Kur'an'da kısaları anlatılan "yedi güzel genç adam ve köpekleri"nin, asırlarca direniş ve diriliş nesillerine ilham kaynağı olduğunu, bugün de Rabia kuşağı için ilham kaynağı olmaya devam ettiğini ifade etti.

Etkinlik, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünün organize ettiği 7 kilometrelik parkurdaki 44 yaş üstü kişilerine koşusuyla sona erdi.