Kiel'de yapılacak DİTİB Ulu Cami minaresi temeli, parasal yönden sıkıntı olduğu için üç yıl gecikmeli olarak atıldı. Temel atma töreninde cami derneği başkanı Mustafa Bayraktar, ziyarete gelen misafirlerin neden caminin minaresi yok sorularıyla sık sık karşılaştıklarını belirterek, “Uzun yıllardır bizim de hayalimiz olan minare için, üç yıl önce büyük gayretler sonunda izin aldık. Minareyi önce metal yapma kararı aldık, daha sonra kararı değiştirerek taş olmasına karar verdik.” dedi. Bayraktar, dört ay sonra bitecek minareden şimdilik sadece öğle vakitleri ezan okunacağını söyledi.

Eyalet milletvekili Bernd Heinemann (SPD) ise “Almanya’da herkes huzur içinde dinini yaşayabilmeli” dedi. Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu söyleyen Heinemann, “Eyalet olarak göçmenlere kucak açtık. Dinlerin ortak yönlerini ön plana çıkarmalıyız. Toplumun bazı kesimlerinde yabancılara karşı duyulan ön yargı ve korkuların kırılması gerekiyor. Bu güzel eser, şehrimize ayrı bir görüntü kazandıracağı gibi, dinler ve kültürler arası diyaloğun gelişmesine ve ön yargıların kırılmasına da yardımcı olacaktır" dedi.

Kiel Belediye Başkanını temsilen konuşan Gerwin Stöcken, misafir işçilikten bugüne kadar gelinen noktada çok şeylerin değiştiğini artık Türk kökenli siyasetçiler akademisyenler işverenlerin olduğunu belirtti ve “Beraber gelecek nesillerin yaşayacağı Almanya’yı inşa edeceğiz” dedi. Minare izni verilmesi aşamasında çevreden izin verilmemesi için baskı aldıklarını ama boyun eğmediklerinin altını çizen Stöcken, haberlerin medyada duyulmasının ardından bu baskıların artacağını belirterek geri adım atmayacaklarını ifade etti.