Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Türkmenistan Anayasası ve Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki’nin şiir günü münasebetiyle tören düzenledi.

Türkmenistan’ın Kiev Büyükelçiliği tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkezindeki Mahtumkulu anıtı ve parkında geçekleşen etkinliğe; Ukrayna Dışişleri, Kültür ve Eğitim bakanlıklarının temsilcileri, milletvekilleri, dış misyon şefleri, Kiev Belediyesi yetkilileri, akademisyenler, Kiev’deki üniversitelerde okuyan Türkmen öğrenciler katıldı.

Türkmen edebiyatının öncülerinden Mahtumkulu Anıtı’na çelenk ve çiçek bırakan katılımcılar, daha sonra Türkmenistan Büyükelçiliği’nde verilen resepsiyona iştirak etti. Resepsiyonda yapılan konuşmalarda, Mahtumkulu’nun hayatı ve edebi kişiliğinin yanı sıra Türkmen ve dünya edebiyatının katkılarına değinildi.

Türkmenistan’ın Kiev Büyükelçisi Nurberdi Amanmuradov yaptığı konuşmada büyük Türkmen şairi hayallerinin Türkmenistan'ın bağımsızlığının ulaşılmasıyla gerçekleştiğini söyledi.

Anayasa ve Mahtumkulu’yu anma gününün anlam ve önemine dikkat çeken Nurberdi Amanmuradov, Türkmenistan ekonomisindeki son dönemdeki gelişmelere ilişkin davetlilere bilgi verdi.

Türkmen öğrenciler Mahtumkulu’nun şiirlerini; Türkmence, Ukraynaca, Fransızca, Rusça, Arapça, Yunanca, Rusça ve Özbekçe olarak okudu.

Mahtumkulu şiirlerinin okunduğu ve felsefesinin konuşulduğu etkinlikte Türkmen ve Ukraynalı sanatçılar tarafından Ukrayna milli çalgı aleti bandura ve Türkmen Milli Halk sazı dutar çalındı.

Türkmen el sanatlarının tanıtılığı etkinlikte davetlilere Türkmen mutfağının vazgeçilmezi Türkmen pilavı ikram edildi.