Samsun'da özel bir hastanede görevli Nöroloji Uzman Dr. Muammer Gündoğdu, yaşlılıkla ortaya çıkan, başta unutkanlık olmak üzere çeşitli davranış ve bilişsel bozukluklarla kendisini gösteren alzheimer hastalığı ile ilgili bilgi verdi. Dr. Gündoğdu, günlük yaşam koşuşturması sırasında ya da zor geçen yılların ardından beynin yorgunluğuna bağlı olan ve sonradan hatırladığımız unutkanlıkların herkesde olabileceğini söyledi. Dr. Gündoğdu, "Ama unutulan hatırlanmaz ise burada dikkatli olmak gerekir. Örneğin sizi yemeğe davet eden anneniz yemek yapmasını unutmuşsa, yolda kaybolmalar başlamışsa, çalışma yaşamı başarılarla dolu, cin gibi olan büyüğünüzde öğrenme ve algılamada yavaşlama başlamışsa, her gün yürüyüş yapmayı sevdiği halde artık evde oturuyor, aile bireylerine, kitap, gazete ve televizyona ilgisi azalmışsa, sorun var demektir" diyerek şöyle devam etti:

"Bu belirtileri olan hasta hemen bir nöroloji uzmanına götürülmelidir. İlk yapılacak iş ne tür bir demans (bunama) olduğudur. Şayet Alzheimer tip demans saptanmışsa evrelendirmesi yapılıp bu yönde tedavi başlatılacaktır. Alzheimer demansın kesin bir tedavisi yoktur. Sadece yaşam kalitesini kısmen düzeltebilen tedavi seçenekleri mevcuttur. Yaşlılıkla beraber görülme sıklığı artmaktadır. 65 yaş üzeri görülme sıklığı yüzde 15 iken 80'li yaşlarda yüzde 25 oranına çıkmaktadır. Kesin olmamakla beraber teknolojinin daha yoğun kullanıldığı kentsel yaşamın süreci hızlandırdığı görüşü hakimdir. Tibet, Kafkas ülkeleri gibi doğal yaşamın sürdüğü bölgelerde demans oranı düşüktür. Ancak bu coğrafi ayrımda bilimsel olarak kanıtlanmış değildir."

Nöroloji Uzmanı Dr. Muammer Gündoğdu, en önemli risk faktörlerinin alzheimerli bir akrabanın olması olduğunu belirtti. Dr. Gündoğdu, "Birinci derece bir aile yakınında Alzheimer hastalığı varsa risk 2.6 kat, iki kişide varsa 7.6 kat artmaktadır. Orta yaşlarda ortaya çıkan damar sertliği, diyabet, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, inme, obezite, hiperhomosisteinemi ileri yaşlarda demans riskini artırır. Bu nedenle damarsal risk faktörlerinin orta yaş grubunda belirlenerek bunlarla mücadele edilmesi hastalığa yakalanma yaşını geciktirebilir belki de önleyebilir. Vitaminlerin alzheimeri önlemesinde katkısı olmadığı artık kesin olarak gösterilmiştir. Eğitim düzeyi ve sosyalleşmesi yüksek popülasyonda daha geç yaşlarda görülmekte, bu iki faktörün beyinde zihinsel yedek kapasite sağladığına inanılmaktadır. Stres ve deprasyon sosyalleşmeyi azaltacağından mutlaka tedavi edilmelidir. Dengeli beslenme, egzersiz yanında, sosyal ağın genişletilmesi, değişik alanlarda düşünmeyi sağlayacak, hayata bakış açısını değiştirecek, düşünmeyi ve irdelemeyi sağlayan kitapların okunması, en önemli korunma yöntemleri gibi görünmektedir" dedi.

Kaynak: Stargazete